latinica  ћирилица
17/03/2016 |  14:00 ⇒ 18/03/2016 | 11:08 | Аутор: Вечерње новости

Нови историјски факти: Филм "Пакао Независне државе Хрватске"

Документарни филм "Пакао Независне Државне Хрватске", снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, биће приказан данас у Дому Војске у 18 часова.
Усташе (архивска слика) -
Усташе (архивска слика)

Документарни филм "Пакао Независне Државне Хрватске", снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, биће приказан данас у Дому Војске у 18 часова. Овај документарац садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог свјетског рата.


Овај историјски важан филм режирао је Драган Ћирјанић. Сценариста, директор музеја др Вељко Ђурић Мишина, објашњава да је филм, који траје 88 минута, подијељен у два дијела - први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске дјеце у усташким логорима и акцији Диане Будисављевић како би их спасла.

- Филм приказује историјат идеје о фалсификатима хрватске повијести на основу српске историје - оцјењује Ђурић. - На посебан начин даје неке нове чињенице о страдању Срба у НДХ, документујући до сада непознатим снимцима, фотографијама и списима. О овој теми први пут је снимљен филм без идеологије и примјеса братства и јединства.

Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до злочина НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Разрађене су теме: Априлски рат 1941. године, распад Краљевине Југославије, проглашење НДХ, сабирни и концентрациони логори...