X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
17/03/2016 |  16:16 ⇒ 17:52 | Извор: Агенције

Шта се дешава вашем тијелу ако често носите штикле

Истина је да женске ноге изгледају фантастично у ципелама са високим штиклама. Оваква обућа заједно с висином може подићи и ваше самопоуздање. Али, то не значи да требало да жртвујете здравље ради изгледа.
Штикле (Фото: Илустрација/screenshot) -
Штикле (Фото: Илустрација/screenshot)

Истина је да женске ноге изгледају фантастично у ципелама са високим штиклама. Оваква обућа заједно с висином може подићи и ваше самопоуздање. Али, то не значи да требало да жртвујете здравље ради изгледа.

Штикле су опасне по здравље. Због овога бисте их требали избјегавати.

Размотрите природан положај стопала. Док носите штикле, највећи дио ваше тежине и притиска је на петама. Ако мислите да се брзо враћају у природан положај кад их скинете, варата се. Штикле то потпуно промјене.

Једна студија ЈАМА показује да ношење штикли узрокује енормно велики притисак на стоплала која су у неприродном положају, и сва тежина је фокусирана на петама. Овај ефекат постаје јачи када носите још више потпетице. Током времена, то може ослабити пете.

Захваљујући савременој медицинској технологији, истраживачи и љекари могу видјети како тијело функционише кад жене носе високе потпетице. Иако је лијепо видјети жену у штиклама, штикле мијењају природну расподјелу тежине на кичми и додаје се притисак на доњи дио леђа.

Неки извјештају показују да један пршљен гура други због константног ношења потпетица. Ово је изузетно болно стање, а то је онај ризик који сте одабрали кад год изаберете да ћете носити штикле.

Ризикујете да добијете одређене повриједе када често носите штикле. Ово су само неке од најчешћих опасности ношења штикли:

- Напети мишићи око чланака

- Бол у леђима јер се ваш центар гравитације помјерио напријед

- Ахилова тетива - Будући да је предњи дио стопала спуштен, Ахилова тетива се затеже, што након извјесног времена може постати врло болно.

- Пета - Круте ципеле могу иритирати пету и тако изазвати увећање петне кости. Тај деформитет се назива Хаглундово обољење.

- Укоченост прстију и трајна нервна оштећења на прстима. У уским и високим ципелама прсти су стално згрчени, па чак и испреплетени. Нажалост, уколико често носите високе пете, ово стање може потрајати, и то чак и онда када носите удобну обућу.

Не морате да се потпуно одрекнете високих потпетица, поготово ако волите да их носите за посебне прилике. Међутим, требало би узети у обзир да ли ћете и даље носити потпетице или се опредијелити за равну обућу или да ходате боси, што је здравије.

На тај начин, ваше стоплао је у природном стању и можете побољшати своје опште здравље.