latinica  ћирилица
19/03/2016 |  08:37 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

И.Н.Сарајево: Академија "Још увијек постојим"

У Културном центру у Источном Новом Сарајеву данас ће, поводом обиљежавања 20 година од егзодуса сарајевских Срба, бити одржана академија "Још увијек постојим".
20 година од егзодуса Срба из Сарајева - Фото: РТРС
20 година од егзодуса Срба из СарајеваФото: РТРС

У оквиру културно-умјетничког програма биће приказани документарни филмови Сњежана Лаловића "Егзодус поново", који је награђен Златном медаљом Београда, и Драгана Елчића "Сарајевски егзодус-три тачке на мир", који је базиран на архивским материјалима из времена егзодуса, као и ратног периода.

У оквиру обиљежавања овог значајног датума, биће постављена и изложба документарних фотографија, док ће пјесници и писци из Источног Сарајева говорити своје стихове и приче које се тематски односе на егзодус Срба из Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија рекао је да ће порука ове манифестације бити да су сарајевски Срби, упркос свим недаћама које су их задесиле, одлучили да остану и опстану на овим просторима.

- Опредијељени смо да гледамо у будућност, али не смијемо заборавити ни прошлост. Наша је жеља да се никада никоме не деси зло које је задесило сарајевске Србе, јер оно што су они преживјели не смијемо да заборавимо. Ми морамо на неки начин да одамо признање онима који су то преживјели, а одати почаст онима који су дали своје животе за одбрану ових простора да би Срби као народ могли да остану и опстану у Источном Сарајеву - истакао је Самарџија.

Он је оцијенио да је обиљежавање овог датума дужност и обавеза и најавио да ће у наредним годинама то бити редовна манифестација.

Самарџија је нагласио да је значајан број сарајевских Срба, који су преживјели голготу и напустили своја вјековна огњишта, остао да живи на овим просторима, а све ради стварања Републике Српске.

- На академији ћемо се присјетити тог марта 1996. године када је 140.000 сарајевских Срба морало да напусти своја огњишта из сарајевских општина и насеља као што су Вогошћа, Илијаш, Хаџићи, Рајловац, Илиџа, Грбавица... - истакао је Самарџија, додавши да су још живе слике бескрајних колона када су сарајевски Срби, након потписивања Дејтонског споразума, морали да напусте своја огњишта.

Самарџија је подсјетио да је за одбрану ових простора погинуло 4.000 бораца, 3.500 их је рањено. Он је навео да су породице у вријеме егзодуса пренијеле 1.000 посмртних остатака својих најмилијих на друга подручја.

Прије рата, каже он, у Сарајеву је живјело 33 одсто становништва српске националности, с тим да се тада значајан број Срба изјашњавао и као Југословени, што значи да је у том граду било 170.000 Срба.

- Према најновијем попису, на подручју шест општина које чине град Источно Сарајево живи 65.000 Срба, а у федералном Сарајеву њих 5.000 - навео је Самарџија.