latinica  ћирилица
22/03/2016 |  14:35 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Обиљежене 74 године од страдања 6.000 Срба у Старом Броду

У Спомен-комплексу Стари Брод, у кањону Дрине, између општина Вишеград и Рогатица, служена је заупокојена литургија и парастос за 6.000 Срба из источног дијела БиХ, које су у прољеће 1942. године звјерски убиле усташе "Црне легије" Јуре Францетића, међу којима су предњачили муслимани из подрињског краја.
Вишеград: Парастос - Фото: СРНА
Вишеград: ПарастосФото: СРНА

Након заупокојене литургије у Спомен-капели, којој је присуствовао велики број потомака убијених Срба, свештеник Рајко Цветковић, уз саслужење два свештеника и једног ђакона, служио је парастос на Спомен-обиљежју подигнутом крај Дрине у Старом Броду.

"Ово мјесто је обитавалиште мученика, а гдје су мученици, ту су и побједници. Наша вјера православна и јесте у томе васељенска што тражи да без мучеништва нема спасења", истакао је Цветковић.

Он се присјетио ријечи Светог владике Николаја жичког који је рекао да се народ који није прошао кроз мучеништво не може уписати у народ.

"Ово је наше духовно стјециште, ово је мјесто гдје ми лијечимо своју душу, ово је мјесто гдје ми покушавамо пред Богом да се искупимо жртвама наших мученика. Овдје имамо нову наду, наду да ћемо се духовно обновити, да ћемо опростити. Ми који праштамо - ми смо пред Богом већи", истакао је свештеник Цветковић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је новинарима да је ово једно од бројних мјеста на коме су страдали Срби у Другом свјетском рату.

"Бројне јаме у Херцеговини и овдје у Старом Броду свједоче о српским жртвама. Много тога је прикривено од јавности, овдје се није крила само жртва, него и злочинац који је био прикривен до 1991. године, када је покушао да нам понови 1941. годину", напоменуо је Милуновић.

Он је додао да се може само замислити какво је било безнађе људи који су преко романијског краја дошли до Вишеграда.

"Покушали су да спас нађу овдје, али нажалост њихови крици су се деценијама овуда ломили кроз кањон Дрине. Српска православна црква је подигла споменик и цркву, а Одбор за његовање традиције Владе Републике Српске прогласио је овај догађај за догађај од регионалног значаја", истакао је Милуновић.

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац рекао је новинарима да у Старом Броду човјек осјећа страхопоштовање и узивишеност.

"Страх постоји од статистике злочина, јер су овдје нељуди убили 6.000 људи, недужну дјецу и то је оно што нас обавезује да се поклонимо на овај дан. Наша обавеза је да се сјећамо жртава, чиме ће се опомињати генерације да се никада овако нешто не понови, посебно знајући тежње и намјере оних који су починили овај злочин", истиче Пухалац.

Обиљежавању 74 године од страшног злочина над Србима у Старом Броду, присуствовале су делегације борачких организација из Горњодринске регије, те начелници општина из Источног Сарајева, Рогатице и Вишеграда.

Обиљежавању 74 године од страдања Срба на ријеци Дрини у Другом свјетском рату присуствовао је и савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве, усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Спомен-капела у Старом Броду, посвећена српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, изграђена је уз благослов блаженопчившег митрополита дабробосанског Николаја.