latinica  ћирилица
22/03/2016 |  16:50 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Проширење засада у "Поповом пољу" (ВИДЕО)

На плантажама предузећа "Попово поље", у току је припрема земљишта за проширење засада.
Попово поље - Фото: РТРС
Попово пољеФото: РТРС

Због доброг пласмана воћа, нови засади у овом предузећу ничу сваке године. Тренутно су у току радови на проширењу винограда, за шта ће бити утрошено око 400.000 марака.

Годишњим планом предвиђено је да се плантаже јабуке прошире за нових 20 хектара, као и засади трешње. Прошле године овдје је експериментално почела садња кивија на око три хектара, а ради се и на проширењу сортимента свих култура које се узгајају.

Поред постојећих 130 хектара, у плану је да се засади нових 150 дунума винове лозе, углавном винских и стоних сорти. Чекају се само повољни временски услови.

Овдје се примјењују најсавременије методе садње и узгоја. Грожђе углавном завршава на домаћем и тржишту околних земља. У плану је и да се испита како би стране сорте винове лозе могле да успијевају на подручју Херцеговине.

"Ове године смо планирали да засадимо 15 хектара винове лозе и то су сорте жилавка и шардоне. Земљиште је припремљено, стигао је и садни материјал. Рак за завршетак је до првог маја. Прва пуна година бербе је четврта, а већ у другој и трећој години имамо принос- у другој мање, у трећој значајан принос а у четвртој пуни род", каже агроном Раденко Илић који је шеф виноградарске производње.

У плану је и да се прошире засади јабуке, која се тренутно узгаја на око 100 хектара. Од сорти најзаступљеније су голден, грени, гала, као и поједине локалне врсте, а од трешњи сорте средње и касне епоха зрења. Јабука се углавном пласира у Европску унију и Русију, а трешња на домаће тржиште.

"Имамо планове за проширење ове године као и претходних. Динамика је 20 хектара засада. За трешњу још нисмо одредили колика ће површина бити, зависи од временских услова, јер видите, какво је вријеме. Било је доста падавина тако да се треба припремити терен рекао је Драгиша Башић инжењер воћарске производње.

Комплетни засади на овим плантажама налазе се под системом Глобал гап стандарда који гарантује висок квалитет и омогућује извоз на страно тржиште. И сви нови засади улазе под овај систем, јер се сертификат обнавља сваке године.