latinica  ћирилица
23/03/2016 |  21:45 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Бањалука- Трибина у знак сјећања на НАТО бомбардовање СРЈ

Под слоганом "Ми памтимо", у Бањалуци је вечерас у знак сјећања на жртве бомбардовања Савезне Републике Југославије одржана јавна трибина и промоција филма"Страдање Срба на Косову и Метохији 1998-2004".
Трибина "Ми памтимо" - Фото: РТРС
Трибина "Ми памтимо"Фото: РТРС

На трибини су говорили један од аутора филма - историчар из Косовске Митровице Јован Алексић, историчар Предраг Лозо и Предраг Адамовић из "Србског сабрања Баштионик". 

Филм Јована Алексића, Милице Сташић и Немање Бишевца ,"Страдање Срба на Косову и Метохији 1998-2004" рађен је прије двије  године на дестогодишњицу мартовског погрома и прогона 250.000 Срба са Косова и Метохије.

Вечерашњом промоцијом хтјели смо да се сјетимо свих невино страдалих Срба не само у бомбардовању и БиХ већ свин невино страдалих у 20 вијек, којих се нажалост ријетко ко сјети.

Република Српска је право мјесто гдје треба обиљежити седаманесту годишњицу НАТО бомбардовања, истиче историчар Предраг Лозо.

Српско сабрање Баштионик већ пету годину заредом чува културу сјећања на страдање Срба у НАТО бомбардовању 1999. године.

Баштионик ће сутра ће У 10 часова, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци организовати помен парастос за страдале у НАТО бомбардовању.