latinica  ћирилица
26/03/2016 |  19:14 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Семберски пољопривредници најавили блокаду теретног саобраћаја 4. априла (ВИДЕО)

Након што је обустављен извоз меса за Турску, представници четири семберска Удружења пољопривредних произвођача траже од надлежних институција заштиту домаће производње, забрану увоза замрзнутог меса и рјешавање проблема откупа товне јунади. Захтјеве су послали министру спољне трговине и економских односа БиХ.
Фарма крава - Фото: СРНА
Фарма краваФото: СРНА

Обустава извоза товне јунади за Турску која траје већ шест мјесеци бацила је на кољена семберске сточаре. Уколико се нешто не ријеши о овом питању, кажу, доћи ће до драстичног смањења сточног фонда.

Пољопривредни произвођачи од новембра очекују да ће кренути извоз за Турску, те су зато и задржали бикове који су достигли тежину преко 600 килограма, а који су на цијени на том тржишту. Сви су товили бикове за извоз у Турску, а сада не могу да продају јер са том тежином не одговарају домаћим прерађивачима. Пољопривредници траже да се замрзне увоз меса и траже хитан одговор од министра Шаровића.

Уколико у наредних седам дана дана не добију одговор од Мирка Шаровића, најавили су да ће 4. априла почети са мирним протестима - и то блокадом теретног саобраћаја и граничних прелаза. Тренутно, највећи проблем им представља откуп товне јунади. 

До сада је прикупљено око 300 потписа незадовољних семберских пољопривредника, а до 4. априла сматрају да ће их бити 500. Уколико не добију одговоре од надлежних, кренуће у мирне протесте у виду блокаде граничних прелаза за теретни саобраћај.

"Позивамо сва удружења, све представнике медија да изађу заједно са пољопривредним произвођачима, домаћинима, људима, на миран протест тракторима, шетњом покрај пута и блокадом теретног саобраћаја", истиче предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић.

У разговорима са представницима Министарства пољопривреде Републике Српске, добили су обећања да ће до половине априла бити исплаћени подстицаји за 2015. годину и бити обезбијеђено регресирано гориво, како би могли да почну сјетву.