latinica  ћирилица
27/03/2016 |  16:21 ⇒ 28/03/2016 | 08:47 | Аутор: СРНА

Српске патриоте рекле "не" НАТО и пружиле подршку Караџићу и Младићу

Више хиљада српских патриота, предвођених Српским покретом "Заветници", окупило се данас на Тргу Републике у Београду да на дан када је Србија рекла историјско "не" фашизму још једном каже "не", овај пут НАТО империјализму и истовремено пружи подршку, како наводе, "очевима Републике Српске - Радовану Караџићу и Ратку Младићу".
Протест против НАТО–а: „За слободну и суверену Србију!“ (фото: rs.sputniknews.com/) -
Протест против НАТО–а: „За слободну и суверену Србију!“ (фото: rs.sputniknews.com/)

Представник "Заветника" из Републике Српске Никола Вујачић, који се први обратио окупљенима, рекао је да Срби из свих српских земаља имају дужност да се уједине и крену у отпор против НАТО империјализма.

Он је поручио да је НАТО покушао да осујети и сам настанак Републике Српске својим бомбама, а када му то није успјело, наставио је свакојаким притисцима и разним међународним институцијама да докаже да је Српска "геноцидна творевина" и да је као такву треба укинути.

"Пресуда Радовану Караџићу није ништа друго него наставак те империјалистичке тежње да се укине Република Српска. Ако сте пажљиво слушали, чули сте да је том пресудом пресуђен и генерал Ратко Младић", указао је Вујачић, ког су током говора прекидали повици - "Караџић и Младић српски хероји".

Он је подсјетио на ријечи генерала Младића изречене 2. децембра 1995. године, непосредно након потписивања Дејтонског споразума - да су за своју српску судбину одговорни само Срби и да је на њима да одбране своју домовину и своја огњишта и домове.

Протести у Београду (Фото: Срна)

"Наши домаћи издајници предали су у знак захвалности све значајније Србе Хашком трибуналу. Предали су, између осталог, и моје и очеве Републике Српске - Радована Караџића и Ратка Младића. Морамо рећи `не` даљим издајама, `не` НАТО и НАТО империјализму", поручио је Вујачић.

Портпарол "Заветника" Милица Ђурђевић поручила је да је актуелна власт Србије, потписујући споразум о сарадњи са НАТО-ом, потписала "акт велеиздаје" и да им то она Србија која памти НАТО злочине из 1999. године никада неће опростити, ни заборавити.

"Ово је Србија која неће да вам опрости што девојчица Милица Ракић није међу нама. Ови људи, које медији које ви контролишете игноришу, неће вам заборавити што убијена трудница из Ниша Љиљана Спасић није Србији подарила живот", поручила је Ђурђевићева.

Она је нагласила да пријатељи српског народа не могу бити савјетници садашње Владе Србије - Тони Блер и остали, који су 1999. године поручивали да су "кренули на варваре" и да се "Срби више никада неће смејати".

Ђурђевићева је указала да је кампања "Заветника" под називом "Отпор окупацији" почела 20. фебруара, али да медији које контролише власт нису пренијели атмосферу са величанствених анти-НАТО скупова у Београду, Нишу и Новом Саду.

"Пренијели су нас сви руски медији, а подршку пружили руски званичници. Не и наши", рекла је Ђурђевићева и додала да је стога неопходно да референдум о приступању НАТО у Србији буде одржан да би грађани рекли шта мисле.

Глумац Ненад хаџи Маричић рекао је у свом обраћању да је дошао да покаже да српски народ, иако свјетски познат по разним талентима, није невидљив, иако медији у Србији чине све да га таквим учине.

"На дневнику државне телевизије видјећете колико смо талентовани у тенису и кошарци на примјер. Нећете видјети колико нас је било у Београду 20. фебруара, ни колико нас је данас овдје. Мораће да нас виде јер Србија се буди", поручио је Маричић.

Након Трга Републике, учесници анти-НАТО протеста упутили су се ка сједишту РТС-а да директору те медијске куће Драгану Бујошевићу, затраже право на свој медијски простор и право да их Србија чује и види.

"Заветници" и остале странке патриотског блока су пред почетак протестне шетње и одлазак пред РТС поручили да ће тамо остати све док не добију гаранције да ће на државној телевизији добити простор који им припада.