latinica  ћирилица
02/04/2016 |  13:26 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

"Карамарко одобрава рехабилитацију усташтва"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оптужио је данас замјеника предсједника хрватске Владе Томислава Карамарка да одобрава рехабилитацију усташтва.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Линта је позвао Карамарка да се, ако заиста жели добре односе са Србијом, одрекне проусташке политике ратног злочинца Фрање Туђмана и казни ратне злочинце попут Владимира Шекса, Бранимира Главаша, Анте Готовине, Младена Маркача и бројне друге који су били налогодавци или извршиоци злочина над Србима.

Он је оцијенио да је скандалозна Карамаркова изјава да је хрватски народ у акцији "Олуја" 1995. године показао шта мисли о "великој Србији".

"Невјероватно је да Карамарко јавно хвали протјеривање преко 220.000 Срба у хрватској злочиначкој акцији `Олуја` и крајишке Србе повезује са идејом велике Србије", навео је Линта у саопштењу.

Он је истакао да су Срби у Хрватској узели оружје у руке 1991. године да се бране од проусташког режима Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба, а не због идеје велике Србије.

Линта је упитао откуд право Карамарку да држи лекције Србији, а истовремено предсједник Градског вијећа Вуковара Игор Гаврић из ХДЗ-а у заносу пјева усташку пјесму којом се славе познати злочинци из времена НДХ Јуре Францетић и Рафаел Бобан.

"Наравно, да Игор Гаврић није смијењен јер Томислав Карамарко одобрава рехабилитацију усташтва", нагласио је Линта.

Он је оцијенио да је због тога ХДЗ и узео за коалиционог партнера проусташку Хрватску странку права Анте Старчевић, на чијем је челу Иван Тепеш, актуелни потпредсједник Хрватског сабора и отворени сљедбеник злочинца Анте Павелића.