X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
05/04/2016 |  09:14 ⇒ 09:15 | Извор: Вечерње новости

Чешка у ЕУ - рај за нездрави стил живота

Чешка је постала прави рај у Европској унији за све који не желе да живе здраво, прија им нездрава храна, пуше или пију алкохол, док Финска од свих 28 чланица највише регулише потрошњу нездравих производа.
Праг - Фото: Wikipedia
ПрагФото: Wikipedia

Од земаља Европске уније, Чешка је на неславном првом мјесту, јер се у овој држави без гриже савјести може јести нездрава храна, пушити цигарете и пити алкохол, док је Финска на супротној страни, јер најстроже регулише потрошњу нездравих производа, поткрепљујући то разним смјерницама, упозорењима и забраном рекламе. Све ово је испитала и утврдила  најновија студија швајцарских стручњака.

Чешка је ознаку лука слободе и рај за ситне пороке према студији швајцарског института Епицентар заслужила зато што никако не ограничава алкохолна пића у ресторанима, дозвољава да се рекламирају електронске цигарете као здраве, а не спречава ни рекламе алкохола, посебно пива које је опорезовано веома ниском стопом.

Доступност пива, националног чешког алкохолног пића, на које Чеси и њихова држава гледају као на "течни хљеб", а на пиваре као на важну привредну грану, доноси Чесима сваке године првенство на листама највећих свјетских пивопија, а високо су захваљујући томе и на листи народа највећих љубитеља алкохолне капљице.

Чеси са 144 литара попијеног пива годишње по глави становника и прошле године су проглашени највећим пивопијама, испред Нијемаца који попију 107 литара и Аустријанаца чија годишња потрошња је 106 литара пива по глави становника.

Либералне земље ЕУ у које швајцарска студија у шали убраја све који нису непушачи, апстиненти и вегетаријанци су уз Чешку још и Њемачка, Луксембург, Холандија, Словачка, Аустрија и Бугарска.