latinica  ћирилица
05/04/2016 |  09:54 | Аутор: СРНА

Сутра наставак суђења Махмуљину

Пред Судом БиХ сутра би требало да буде настављено суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

Суђење је почело 23. марта читањем оптужнице и уводним ријечима тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића.

Кајганић је навео да бивши командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ, у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин", током 1995. године док је трајала војна акција на подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео да спријечи злочине ове војне формације над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.

Махмуљину се на терет ставља да, иако је имао информације, није ништа чинио да спријечи злочин одреда "Ел муџахедин" од 21. јула до 24. августа, међу које спада одсијецање глава заробљеним Предрагу Кнежевићу, Момиру Митровићу и Гојку Вујичићу, те наношење тешке физичке и душевне боли и повреда заробљеним српским војницима и цивилима.

У оптужници се наводи и да је Махмуљин пропустио да предузме мјере и спријечи убиство 52 ратна заробеника уз употребу хладног оружја које су починили припадници одреда "Ел муџахедин" након војне операције "Фарс 95" током које су 63 војника Војске Републике Српске и три цивила предали у близини села Кестен.

- До сада је пронађено и идентификовано 10 ратних заробљеника, док се остали воде као нестали - рекао је тужилац.

У уводном излагању Кајганић је најавио да ће Тужилаштво доказати наводе оптужнице против Махмуљина, да ће докази бити подијељени у три цјелине.

Он је нагласио да ће бити доказане инкриминисане радње припадника одреда "Ел муџахедин", однос надређених и подређених, те ефективна контрола оптуженог над овом јединициом и да је Махмуљин у вријеме извршења злодјела располагао информацијама о њима.

Адвокат одбране Фахрудин Ибришимовић сматра да је Тужилаштво "преузело веома тежак задатак" да докаже командну одговорност Махмуљина.

- Став одбране је да Махмуљин није починио дјела која су починили други и терет доказивања је на Тужилаштву. Веома тешко је доказати везу између одреда `Ел муџахедин` и Махмуљина. Поставља се и питање примјене блажег закона и да ли је постојао тај вид одговорности, односно, командне одговорности у рату - рекао је Ибришимовић.

Почетку суђења Махмуљину присуствовале су и породице жртава које су страдале у логору одреда "Ел муџахедин", 13 километара од мјесту Каменице на подручју општине Заводовићи.

Здравко Јоргић, којем је син Далибор заробљен и погубљен на Возући, истакао је да је срамота за правосуђе у БиХ да 20 године ништа није предузимано како би се процесуирали ови гнусни злочини.

- Син ми је био студент и страдао је у војсци. Не вјерујем у овај суд који до сада није урадио оно што је требало, а дан данас тражим посмртне остатке свога сина - рекао је Јоргић, истичући да ће наставити редовно пратити суђење Махмуљину.

Нада Марић из Возуће је у септембру 1995. године изгубила мужа Марка и брата Пантелију Спасојевића у логору муџахедина у Каменици.

- Други ми је брат, који је такође заробљен у септембру, изашао из Зенице полумртав, није препознао ни мене ни мајку. А за мужа су тврдили да му је одсјечена глава. Од овог суђења очекујем да ћемо сазнати бар како су страдали наши најмилији - рекла је она.

Ружица Пејић је након 13 година у Високом пронашла лобању мужа, који је страдао у логору одреда "Ел муџахедин".

- Након 21 године, сахрањена је само лобања мог мужа. Поучени досадашњим искуством, ми немамо повјерења у Суд БиХ, али се надамо правди и да ће неко по командној одговорности бити осуђен за одсјецања глава и вађење очију и зуба заробљеним - додала је она.

Чланови породица жртава су једногласни да ће наставити пратити суђење Махмуљину и убудуће.

Суд БиХ је 8. децембра 2015. године донио рјешење о одређивању мјера забране Махмуљину, а 31. децембра потврдио оптужницу која га терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.

На рочишту за изјашњење о кривици 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив. Главни претрес у овом предмету отворен је 23. марта, а у току је изношење доказа тужилаштва.

Наставак суђења Махмуљину пред Судом БиХ заказан је за сутра у 13.00 часова.