latinica  ћирилица
05/04/2016 |  16:27 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

ПРЕФ исплатио 6,2 милиона КМ дивиденде и олакшао исплату пензија (ВИДЕО)

Пензијски резервни фонд Републике Српске, на основу прошлогодишње добити од 6,7 милиона марака, исплатио је Фонду ПИО 6,2 милиона марака дивиденде.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

ПРЕФ-у је ово пета дивиденда коју исплаћује Фонду ПИО. Једини је инвестициони фонд у Српској који исплаћује дивиденде акционарима.

Осталих 13 фондова није оправдало очекивања улагача. За разлику од ПРЕФ-а, ти фондови су, лошим пословањем, изгубили и до три четвртине своје вриједности. 

Исплатом дивиденде од 6,2 милиона марака, ПРЕФ је фонду ПИО итекако олакшао исплату наредне пензије. ПРЕФ је у протекле четири године пензијском фонду исплатио 26 милиона марака, на основу добити од акцијам уложених прије свега у Телеком, Електропривреду, и других камата по основу инвестиција.

Само два од 13 инвестиционих фондова дјелимично су оправдала постојање, кажу у Удружењу акционара инвестиционих фондова. Огорчени су лошим пословањем фондова, који губитке правдају берзанском кризом из 2007.

Од вриједности капитала веће од милијарду и 300 милиона марака фондови су спали на 300 милиона, наводе акционари. Економисти кажу да се активност тих фондова сводила тек на то да обезбiједе себи плате.

У Удружењу су огорчени на то што су фондови уредно убирали дивиденде од уложених акција у Телеком и друга предузећа све од 2000те па до прошле године, када је закон промијењен, док њихови акционари нису добили ни пфенинга. За то вријеме, од грађана су наплатили 105 милиона марака провизије, што је парадоксално и, како кажу у удружењу, неправда према акционарима.