latinica  ћирилица
06/04/2016 |  14:39 | Аутор: СРНА

Суђење Бејтићу за злочин над Србима у Казанима

На суђењу Самиру Бејтићу за злочин почињен на Казанима код Сарајева, свједок Кантоналног тужилаштва Енес Хаскић рекао је да је учествовао у одвођењу једног цивила у команду Десете брдске бригаде тзв. Армије БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Бејтић је оптужен да је као припадник Десете брдске бригаде, 25. децембра 1992. године незаконито мобилисаног цивила Зорана Вучуревића одвео испред линије раздвајања коју су држале снаге тзв. Армије БиХ и убио га, испаливши у њега два хица из пиштоља, након чега је тијело полио разређивачем ради уклањања трагова злочина.

Он је оптужен и за друге злочине почињене на локалитету Казани, јавља Бирн.

Свједок Хаскић навео је да је био командант Другог батаљона при Десетој брдској бригади, те да су Вучуревића из команде бригаде довозили да би копао.

- Ко није хтио пушку, требало је да копа. Сјећам се да он није хтио да узме пушку, а ни лопату, ако је ријеч о том лицу. Мој замјеник Фадил Хрковић, безбједњак Алендер Галиб и ја предали смо га у команду на Бистрику - рекао је Хаскић.

Према његовом исказу, тог цивила касније је видио на пијаци Маркале, али му тада није знао име, презиме, нити надимак и није му познато шта је касније било са њим.

- Особе које нису хтјеле ни пушку, ни лопату, вођене су код начелника бригаде на разговор, код Сенада Пецара - појаснио је Хаскић.

Свједок Исмет Рамић, бивши војник Десете брдске бригаде, навео је да је учествовао у одвођењу Вучуревића заједно са Енесом Хаскићем, а да је могуће да је то био и Галиб Алендер.

- Предали смо га Мушану Топаловићу Цаци у команду Десете брдске бригаде на Бистрику. Не знам шта се дешавало у канцеларији, јер смо се задржали кратко у ходнику и затим вратили - рекао је Рамић.

Он је додао да не познаје Бејтића, нити зна да ли је повезан са овим догађајем.

Бејтићу се суђење обнавља четврти пут након што је Врховни суд Федерације БиХ укинуо ослобађајућу пресуду и вратио поступак на поновно суђење пред Кантонални суд у Сарајеву. Суђење ће бити настављено 4. маја.