latinica  ћирилица
06/04/2016 |  16:44 | Аутор: СРНА

Влада РС прихвата приједлог Русије о расподјели клириншког дуга

Влада Републике Српске прихвата приједлог Руске Федерације да се клириншки дуг у износу од 125,2 милиона долара, који Руска Федерација има према БиХ, подијели у омјеру 33 одсто Републици Српској и 67 одсто Федерацији БиХ, те да се аликвотни дио уплати директно у буџете ентитета, речено је Срни у Министарству финансија Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Влада Српске је на 67. сједници усвојила информацију Министарства финансија Републике Српске у вези са приједлогом Руске Федерације и Закључак о прихватању расподјеле који је прослијеђен Министарству финансија и трезора БиХ ради спровођења даље процедуре.

Овим путем, Влада је дала и сагласност за покретање процедуре закључивања споразума са Руском Федерацијом.

Министарство финансија је 25. марта запримило акт Министарства финансија и трезора БиХ, са захтјевом за изјашњење по приједлогу Министарства финансија Руске Федерације за рјешење питања регулисања дијела дуга из укупног салда обрачуна за робну размјену између бившег СССР-а и бивше СФРЈ, који припада БиХ, о чему је информисало Владу Републике Српске, која је 31. марта усвојила Закључак којим прихвата руски приједлог.

Прегледом укупног салда робне размјене бивших држава, установљена је поменута обавеза Руске Федерације према БиХ у износу од око 125,2 милиона долара.

Стране су у више наврата безуспјешно покушавале ријешити питање регулисања ове обавезе и посљедњи билатерални разговори Министарстава финансија по овом питању обављени су 2008. године, те од тада није било никаквих помака, нити активности у рјешавању.

Министарство финансија и трезора БиХ саопштило је данас да очекује став влада Републике Српске и ФБиХ о клириншком дугу, који се односи на неизмирене обавезе робне размјене између некадашњег Совјетског савеза и бивше СФРЈ, гдје и БиХ има свој дио.

Из Министарства финансија и трезора БиХ истичу да су о приједлогу Руске Федерације за исплату и расподјелу клириншког дуга крајем прошлог мјесеца обавијештене ентитетске владе које треба да свој став доставе Министарству финансија и трезора БиХ.