latinica  ћирилица
06/04/2016 |  17:26 ⇒ 17:28 | Аутор: Index.hr

Капетану Драгану ће бити суђено у Сплиту

Капетану Драгану ипак ће судити у Сплиту. Одбијен је, наиме, захтјев за делегацијом суда којег је затражила адвокат Драгана Васиљковића, и то дан прије сједнице судског вијећа сплитског Жупанијског суда које је требало одлучити о основаности оптужнице.
Драган Васиљковић - Фото: Screenshot/YouTube
Драган ВасиљковићФото: Screenshot/YouTube

Захтјев је оправдан лакшим доласком свједока будући да Васиљковића терете да је починио и ратни злочин на подручју Глине па је обрана сматрала да ће лакше доћи до суда у Ријеци или Загребу, него Сплиту.

Васиљковић је већ раније тражио изузеће свих судија сплитског суда, али је одбијен. Сматрао је да неће имати праведно суђење јер су сплитске судије с подручја које је обухваћено оптужницом. Већ је затражио и обуставу поступка који му је, како тврди, монтиран из шовинистичких побуда.

Након што су коначно ријешени сви технички проблеми,  судија Владимир Живаљић заказат ће сједницу на којој ће се одлучити о оптужници. Претпоставља се  да ће вијеће потврдити оптужницу.

Након тога би требало бити познато и ко ће судити капетану Драгану, којем друштво у ћелији не прави више Драган Паравиња, већ генерал ЈНА Борислав Ђукић, оптужен за ратни злочин против цивилног становништва, односно, рушење бране Перуча.