latinica  ћирилица
07/04/2016 |  10:22 | Аутор: sputniknews.com

Карамарко: Хрватска има захтјеве и није спремна да попушта

Први потпредсједник хрватске Владе Томислав Карамарко је рекао да ће Србија имати подршку Загреба да уђе у ЕУ, чије границе треба да буду што више на истоку, али да Хрватска “има неке своје захтјеве“ и да није спремна да попушта.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

“Србија мора усвојити све стандарде које смо морали усвајати сви ми који смо приступали Европској унији. То смо чинили у дугим преговорима који су некад били драматични. То није лак процес и пред Србијом је врло тежак пут. Наравно да ми имамо неке своје захтјеве који су логични. Ми желимо да они буду квалитетан члан Европске уније, у чему ћемо им пробати помоћи, али не на начин да попуштамо“, рекао је Карамарко, одговарајући на питање новинара шаље ли Хрватска поруку Србији тиме што још није дала позитивно мишљење за отварање преговора о поглављу 23 о правосуђу.

Новинари су Карамарка, који је и лидер ХДЗ-а, питали хоће ли Хрватска “дати зелено свјетло“ за наставак преговора о поглављу 23 прије него што Србија повуче, како је навела Хина, спорни закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине почињене на подручју бивше СФРЈ.

“Србија ту не може глумити мали Хаг у овом дијелу Еуропе, будући да смо имали лоша искуства управо због тога. Не правимо ми Србији проблеме, она сама себи ствара проблеме“, одговорио је Томислав Карамарко.

Карамарко је подржао и најаву главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, по којој ће се жалити на пресуду Војиславу Шешељу.

“Били смо згранути ослобађајућом пресудом једном ратном злочинцу који се смије цијелом свијету, жртвама и свима нама. Даће бог да другостепена пресуда буде дугогодишња робија за једног таквог злочинца“, рекао је Карамарко, преноси Хина.