latinica  ћирилица
08/04/2016 |  13:44 | Аутор: СРНА

Павић: Влада да размотри могућност куповине месне индустрије "Импро"

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је од Владе Републике Српске затражио да размотри могућност куповине месне индустрије "Импро" како би се оживјела производња.
Приједор: Фабрика "Импро" - Фото: СРНА
Приједор: Фабрика "Импро"Фото: СРНА

"Затражили смо да Влада размотри ту могућност и да потом 'Импро' преда на управљање граду Приједору, с обзиром на то да је пропао договор о купопродаји ове месне индустрије", рекао је Павић.

Он је подсјетио да је договор у купопродаји "Импра" био постигнут између компаније "Хете" из Мостара, чланице Хипо групе, и фирме "ЛСА" из Брчког која је заједничко власништво домаћих и италијанских предузетника, а уговор о купопродаји био је потписан прије годину дана.

"Не знам зашто је договор о купопродаји пропао, али највјероватније због неспоразума између домаћих и страних партнера унутар компаније која је била потенцијални купац", рекао је Павић.

Он сматра да би на "Импро" могао да буде примијењен исти модел као што је то раније био случај и са овдашњим предузећем "Аутотранспорт", које је након неуспјеле приватизације, прошло пут од стечаја, преко предузећа у власништву Владе Српске до предузећа у стопроцентном власништву општине Приједор.

"Оно данас успјешно послује и на добром је путу ка самоодрживости. Тако и 'Импро' има сачуване погоне и на овај начин могла би се задржати ђелатности, оживјети производња и проширити обим производње", додао је Павић.

Месну индустрију "Импро" приватизовало је предузеће "Орион 3" 2006. године и довело је у стечај.

Стечајни поступак покренут је 2011. године и трајао је до марта 2013. године када је Хипо група купила дио стечајне имовине "Импра" за 4.735.000 КМ.