latinica  ћирилица
11/04/2016 |  12:19 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Београд: Регионална конференција о женском предузетништву

У Београду је почела Регионална конференција о женском предузетништву Србије и Републике Српске. Циљеви скупа су охрабривање жена да учествују у предузетништву, промовисање већег учешћа жена у економском одлучивању и умрежавање предузетница из Србије, Републике Српске и региона.
Београд: Регионална конференција о женском предузетништву - Фото: СРНА
Београд: Регионална конференција о женском предузетништвуФото: СРНА

Жене су велики привредни потенцијал и веома је важно да се предузетнице у региону умреже, речено је на Регионалној конференцији о женском предузетништву Србије и Републике Српске, која се одржава у Београду.

Међу циљевима скупа је охрабривање жена да се отисну у предузетничке воде, подстицање дијалога о тренутном стању и перспективама женског предузетништва, утицај на креирање повољног пословног амбијента за развој женских предузећа и промовисање већег учешћа жена у процесима економског одлучивања. У раду скупа учествују и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић. 

Око 30 одсто фирми у Републици Српској су у власништву жена, највећи број усмјерен је на локално тржиште, а свега 25 одсто њих је оријентисано на производњу и извоз. Влада Српске сматра да је женско предузетништво важан сегмент у укупном економском развоју и настоји да законском регулативом омогући бољи развој женског предузетништва.

"Влада РС је опредијељена максимално да користи свој природни ресурс. Уз улагање страних и домаћих инвестиција покушава да ојача реални сектор. Сви они који су заинтересовани, посебно женска популација, сигурно ће бити стимулисани и фаворизовани кроз акционе програме запошљавања и самозапошљавања”, рекао је министар Савановић.

Министар Клокић истакао је да је женско предузетништво у Републици Српској схваћено као веома важно за укупан економски развој.

"Влада Републике Српске препознала је значај женског предузетништва и уложила напоре да побољша услове и створи бољи амбијент за подстицање женског предузетништва, па је стога у фебруару ове године усвојен Нацрт стратегије за развој малих и средњих предузећа, у којој је посебно поглавље посвећено развоју женског предузетништва", рекао је Клокић.

Жене у Србији су за више од 20 одсто мање запослене и за трећину су мање плаћене од мушкараца, каже потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић. Србија жели да повећа број жена са садашњих 30 на барем 40 одсто у укупном броју предузетника. У предузетничке воде, каже, не би требало да улазе из нужде, већ зато што имају идеје, пројекте или су се за то школовале.

"Већ двије године Влада Србије ради на родној равноправности и економском оснаживању жена. У Србији има 51,6 одсто жена. Од 16,5 милијарди динара (130 милиона евра) које је Влада Србије намијенила за предузетништво, једна трећина је предвиђена за женско предузетништво", изјавила је Михајловић.

Влада Србије договорила је са Европском банком за обнову и развој близу 20 милиона евра искључиво за пројекте женског предузетништва. Указано је на значај сарадње Владе и невладиног сектора на развоју законодавства које би подржало женско предузетништво и закључено да је будућност женског предузетништва у умрежавању пословних жена.