latinica  ћирилица
11/04/2016 |  15:34 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска да покаже јасан однос према усташком режиму

Влада Хрватске треба да покаже јасан однос према усташком режиму тако што ће хрватском парламенту предложити усвајање декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, сматра предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта у саопштењу наводи да Влада Хрватске треба да донесе одлуку да се обиљеже сва мјеста страдања цивилних жртава током Другог свјетског рата пригодним спомен-обиљежјима и обнови више од три хиљаде срушених споменика борцима Народно-ослободилачке борбе и жртвама усташког режима.

У саопштењу се оцјењује да Влада Хрватске није спремна да јасно каже да је НДХ била фашистичка творевина, да су усташе највеће зло и срамота у историји хрватског народа, као и да су Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, Стара Градишка и многи други логори били логори смрти у којима су масовно убијани Срби, Јевреји и Роми.

Линта тражи да Влада Хрватске најоштрије осуди проусташки говор у Сплиту предсједника Удружења девете дивизије Хрватских оружаних снага Марка Скеја на обиљежавању 25 година од њеног оснивања, као и узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" и ношење одјеће са тим поздравом.

Скејо је, подсјећа Линта, јасно рекао да усташки узвик "За дом спремни" мора бити уграђен у нови закон о ветеранима, као и да се стогодишњи сан о хрватској слободи за кратко остварио 1941. године оснивањем НДХ.

Линта тражи од Владе Хрватске да одлучно захтијева од надлежних државних органа да коначно почну примјењивати кривични закон у коме се такво понашање квалификује као кривично дјело злочин из мржње.