latinica  ћирилица
11/04/2016 |  18:24 | Аутор: Б92

Јутарњи: Карамарко да оде у Јасеновац и клекне

Јарњи лист је позвао лидера ХДЗ Томислава Карамарка, који је Хрватима поручио да заједно одају почаст жртвама Јасеновца, да најприје оде у Јасеновац и клекне.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Загребачки дневник је навео да потпредсједник Владе Хрватске па тек онда може да позве Јевреје и Србе да му се придруже.

"Они су одувијек тамо. Ваш се долазак тек очекује", поручује коментатор Јутарњег Јелена Ловрић.

У тексту се наводи да мантра о осуди "свих тоталитаризама", која се с врха државе сада понавља, власти служи само као маскирна кошуља.

Умјесто јасне осуде све присутнијег усташлука и његова претварања у мејнстрим, они се, као, дистанцирају од свих тоталитаризама, наводи лист и примјећује да је то зато да не би морали именовати оно што се догађа, да би направили вјештачки баланс између црног и црвеног, да би Карамарко могао рећи како су критике, с домаћих и иностраних адреса, о профашистичким инцидентима и тенденцијама "бесмислене, неистините и злонамјерне".

"Потпуно је апсурдно и по жртве Јасеновца потпуно увредљиво да данас потпредсједник Сабора, који лично учествује у усташоликим маршевима, или потпредсједник владе, који инклинира манекенима НДХ, јавно о томе како би се према успомени коју чува Камени цвијет требало понашати", наводи Ловрићева.

Лист примјећује да је Карамарко схватио, изгледа, да одлука јеврејских и српских организација о бојкоту скоре званичне комеморације у некадашњем усташком логору Јасеновац представља велику срамоту за Хрватску и цијелу државу на међународној сцени доводи у врло неугодан положај.

"Али коме Карамарко заправо говори? Кога он то позива у Јасеновац? Колико је познато, као већ четири године шеф једне од двије најјаче странке у Хрватској он у Јасеновцу никад није био", стоји у коментару.

За разлику од оних које ће, како се наводи, брзоплето и тенденциозно сада означити као безобзирнике према јасеновачким пољима смрти.

Својом изјавом одлуку јеврејских и српских организација о недоласку на државну комеморацију прогласити бојкотовањем жртава, што је безобразна замјена теза, констатује лист и додаје да им се приписује да им је одавања почасти мртвима важнија јефтина дневна политикантства и уношење нових подјела међу хрватске грађане.

Лист констатује да о разлозима које су Јевреји и Срби навели за своју одлуку нема ни ријечи.

Није се, стоји, оградио ни осудио појаве које међу припадницима народа који су у Јасеновцу највише страдали посве разумљиво изазивају зебњу и страхове.

"Ништа о тенденцији релативизације и ревитализације усташтва, о чему говори Координација јеврејских општина. Као што је и досад одћутао све појаве које кокетирају или се отворено сљубљују с распиривањем НДХ сентимената. Карамарко у овом случају поступа слично као и предсједница државе, која је недавно припадницима мањина прикрпила да су увелико сами криви за угрожавање својих права", наводи се у коментару и додаје да Јевреји и Срби, по Карамарку, испадају игноранти јасеновачких жртава, док би он лично, ваљда, требало да буде дежурни чувар њиховог дигнитета.

Јутарњи указује да би шеф ХДЗ-а имао нешто више вјеродостојности да је реаговао на примјере дизања усташлука који у посљедње вријеме, откако је његова странка на челу државе, забрињавајуће ескалирају.

"Зато је нужно поставити питање ко заправо бојкотује жртве Јасеновца - они који одбијају да дођу на државну комеморацију, демонстрирајући тако своје неслагање с државном политиком каква се тренутно води, или они који показују толеранцију према покушајима рехабилитирања режима који је јасеновачке злочине починио. Филоусташки испади постају у Хрватској готово свакодневна појава. Загребом марширају хиљаде с усташким 'За дом спремни!' на уснама", наводи лист и констатује да полиција не реагује наводно због масовности букача.