latinica  ћирилица
12/04/2016 |  08:31 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Сјећање на страдале у пробоју Сремског фронта

На данашњи дан навршава се 71 година од пробоја Сремског фронта који је означио окончање Другог свјетског рата на територији Србије.
Сремски фронт - архива (www.wikipedia.org) -
Сремски фронт - архива (www.wikipedia.org)

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је рововска битка у којој је са обје стране учествовало око 250.000 војника.

Уз јединице Југословенске армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада "Италија".

У тешким и крвавим борбама, на снијегу и вјетру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, који су се борили уз нацистичку Њемачку, погинуло је око 30.000 војника.

Сремски фронт једно је од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог свјетског рата.

Фронт је успостављен пошто су отпочеле завршне борбе за ослобођење Београда и цијеле земље, када је формирана борбена линија дуж западних граница Срема.

Нијемци су тај фронт држали због извлачења дијелова армије "Е" из Грчке, Македоније и са Косова и зато су га очајнички бранили.

Први пролетерски корпус Народноослободилачке војске Југославије запосјео је тај фронт послије ослобођења Београда, 21. октобра 1944, како би заштитио пријестоницу и наставио потискивање непријатеља на запад.

Југословенске снаге на Сремском фронту сачињавало је 12 дивизија које су се бориле у садејству са снагама совјетске Црвене армије и бугарске Народне армије, у настојању да пробију петоструку линију непријатељског фронта у надирању ка Славонији.

Пробој Сремског фронта почео је у зору, 12. априла, артиљеријском припремом од 15 минута из 120 оруђа и дејствима из 50 авиона у два налета, а недуго затим кренуле су на јуриш дивизије Првог ешалона и за кратко вријеме заузеле главни одбрамбени појас непријатеља.

Послије пробоја Сремског фронта, у садејству са савезничком офанзивом, југословенске снаге су за непуних месец дана ослободиле цијелу територију земље, Истру и словеначко приморје, док је неколико јединица доспјело до Трста и Караванки.

Пробој Сремског фронта биће обиљежен у Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида, а државну церемонију обиљежавања предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин - најављено је из Владе Србије.

Церемонија ће почети у 11.00 часова полагањем вијенаца и одавањем државних и војних почасти, након чега се ће Вулин обратити скупу.

Церемонији ће, осим представника Владе и Војске Србије, присуствовати учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.