latinica  ћирилица
12/04/2016 |  09:03 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Меморијални центар Доња Градина - кућа истине о страдању у Јасеновцу

Веома је важно да будући пројекат Меморијалног центра Доња Градина очува спомен на страхоте геноцида у НДХ и преузме улогу Меморијалног центра Јасеновац који се налази на територији Хрватске, изјавио је аутор идејног рјешења за изградњу овог центра архитекта Слободан Малдини.
Доња Градина - спомен обиљежје (илустрација) -
Доња Градина - спомен обиљежје (илустрација)

Пројекат изградње овог центра усвојила је Влада Републике Српске, а подржали СПЦ, Савез јеврејских општина и Свјетска организација Рома.

Малдини је истакао да ће Меморијални центар Доња Градина бити мјесто које ће отворити своја врата студентима, истраживачима... и свакоме ко жели да се упозна о размјерама страдања и бити кућа истине о њима.

Малдини је за "Вечерње новости" рекао да је централна зграда Меморијалног центра инспирисана обликом пекарске пећи, која истовремено симболизује и материцу као симбол живота, али и спојених шака које узносе живот. "Тиме се шаље порука да живот побјеђује свако зло и смрт", поручио је Малдини.

Он је додао да су објекти намијењени чувању сјећања на страдале логораше српског, јеврејског и ромског народа у облику купе и цилиндра на кружним основама и појаснио да су купе преузете са облика кружних пећи - крематоријума у којима су спаљивана тијела убијених.

Малдини је навео да ће у Меморијалном центру бити смјештен Музеј геноцида, а посебну цјелину чиниће галерије за изложбе у којој ће се смјењивати тематски програми.

Коначан изглед свих објеката Меморијалног центра биће познат након усаглашавања са СПЦ, Савезом јеврејских општина и Свјетском организацијом Рома о етничким и религиозним обиљежјима.

Изградња Меморијалног центра Доња Градина биће званично најављена у августу приликом обиљежавања 75 година од оснивања логора Јасеновац.