latinica  ћирилица
12/04/2016 |  12:54 | Аутор: СРНА

Хрватска предсједница између двије ватре

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић суочила се са салвом бијеса хрватских десничара након осуде злочиначког режима НДХ, али јој и они који поздрављају њен иступ замјерају да је и сама допринијела усташизацији друштва.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: dnevnik.hr
Колинда Грабар КитаровићФото: dnevnik.hr

Некада познати хрватски глумац, а сада један од највећих екстремиста Божидар Алић напао је на свом "Фејсбуку" Китаровићеву и премијера Тихомира Орешковића.

"Заборавите на други мандат, госпођо предсједнице, данас сте починили политичко самоубиство пљунувши на хрватске гробове и малобројне живуће Хрвате својим љигавим, слугерањским иступом", коментарише Алић и поручује:

"Нико више не вјерује ни вама нити мутавцу од премијера. Обоје сте политички мртваци".

Њгова реакција услиједила је након изјаве Колинде Грабар Китаровић да је усташка НДХ "била најмање независна и најмање штитила интересе хрватског народа", а да је "усташки режим био злочиначки режим".

Алић је иначе изазвао аферу недавно када је на интернету изашао снимак на коме малољетног сина учи да рецитује усташки поздрав "За дом спремни!", због чега је пријављен дјечијем правобраниоцу.

Заступник опозиционог ХНС-а Горан Беус Рихемберг критикује Китаровићеву и тврди да се она понаша "као да је након двије године пала с Марса".

"Предсједница је данас, као да је тек синоћ стигла из двогодишње мисије на Марсу, оштро проговорила о злочиначком карактеру такозване НДХ и онима који га релативизују, стварајући дубоке идеолошке подјеле у хрватскоме друштву", наводи он и пита:

"Није ли управо она, театрално избацујући Титову бисту са Пантовчака, дала крила онима који су тај гест искористили да свој шовинистички бијес искале на хрватскоме антифашизму?"

Рихемберг подсјећа да управо Китаровићева "није чула" масовна скандирања усташког поздрава на фудбалским утакмицама.

"Није ли она та која је лани бојкотовала државну комеморацију у Јасеновцу, само да се не нађе у истом друштву са лијево-либералном владом, антифашистичким организацијама и представницима страдалничких заједница", пита он.

ХНС подсјећа да је Колинда Грабар Китаровић на позиве да осуди усташки режим одговарала да "једнако осуђује све тоталитаризме".

Историчар Твртко Јаковина сматра да је Китаровићева овакве изјаве требала давати много раније те да би, умјесто са представницима мањинских група, прво требала поразговарати са људима из врха хрватске политике који раде на релативизацији усташтва.

"Бојкот комеморације је јако лоша вијест 2016. године, али не због тога што су представници српске заједнице у Хрватској, јеврејске заједнице или антифашисти учинили нешто што је нелогично или неморално.

Управо супротно, они су послали врло важну поруку већинском народу чија би дужност требала бити да чува оне који су малобројнији и који су угроженији", наводи Јаковина.

И европски медији данима пишу о ревитализацији усташтва у Хрватској, апострофирајући чињеницу да је министар културе постао Златко Хасанбеговић који је сарађивао у листу "НДХ" и писао похвалне чланке о "Ханџар дивизији" у којој су се махом муслимани борили на страни Хитлера.