latinica  ћирилица
12/04/2016 |  16:05 | Аутор: Б92

Научници пронашли људе са "суперхеројском" ДНК

Неки људи се рађају са "суперхеројском ДНК" која искључује насљедне болести, кажу истраживачи.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Студија која је обухватила готово 600.000 људи пронашла је међу њима 13 особа које су по свим предвиђањима требало да добију тешке насљедне болести, али се то није догодило.

Научници се надају да ће проучавањем њихове ДНК доћи до нових терапија за многа стања.

Стручњаци кажу да је приступ истраживању, објављеном у "Nature Biotechnology" "фасцинантан", али да је још рано да се дају прогнозе.

Грешке у ДНК могу изазвати многе поремећаје и болести. Велики број студија трагао је за објашњењем тих мутација испитујући људе који су се разбољели. Међутим, међународни тим истраживача покушао је другачији приступ – они су тражили људе који носе мутацију, али који су упркос томе здрави.

- Милиони година еволуције довели су до много више заштитних механизама, него што смо ми успјели да откријемо - каже др Ерик Штат из Икан Медицинског факултета у Њујорку.

- Већина студија генома фокусира се на узрок болести, али ми видимо велики потенцијал у проналаску одговора на питање шта то људе са мутацијом чини здравим - каже он.

Истраживачи су прикупили базу података о ДНК 589.306 људи. Открили су да се тринаест особа, које би требало да су развиле једну од осам генетских болести (цистичну фиброзу, Смит Лемли Опик синдром, породичну дисаутономију, епидермолизу булозу симплекс, Фајферов синдорм, синдром аутоимуне полиендокринопатије, кампомеличну дисплазију и ателостеогенезу) то није десило.

У извјештају стоји да су ове болести толико озбиљне да је "мало вјероватно да би могла да прође незапажено".

Међутим, ова прича нема очекивани завршетак. Научници нису успјели да пронађу ове "суперхероје", због тога што су на почетку истраживања потписали уговоре о анонимности.

То значи да можда никада нећемо сазнати шта конкретно ове испитанике штити од болести, као ни да ли је било грешака приликом тестирања.