latinica  ћирилица
12/04/2016 |  16:23 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

У чијем интересу ради тзв. Савез за промјене у Сарајеву? (ВИДЕО)

Тзв. Савез за промјене неће дозволити да новац од руског дуга према Босни и Херцеговини заврши у буџету Републике Српске.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

За шта ће бити намијењено ових 70 милиона марака као и 200 милиона марака добити од Централне банке умјесто тога одредиће српски представници у Сарајеву, поручио је министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић.

СДС и ПДП све до сада негирали су да ће новац од вишка девизних резерви отићи на БХ ниво и да постоје тајни планови расподјеле средстава. Овим су српски представници у Савјету министара издали Републику Српску, поручио је предсједник Милорад Додик. 

На питање о судбини вишка резерви у Централној банци и плановима Дениса Звиздића да од тог новца оснује Агенцију за финансирање пројеката у БиХ, само пола године раније такозвани Савез за промјене, нападао је новинаре, тврдећи да до тако нечег никада не би могло да дође.

- Док сам ја на функцији никакве заједничке институције се неће кредитирати новцем од Централне банке и поштоваће се закон. И та је прича завршена, рекао је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ.

Шест мјесеци касније, Шаровић поручује да новац неће у руке институције Српске. Мирко Шаровић и остали око њега, одлучили су да издају Републику Српску јачањем Савјета министара као мјеста одлучивања, с циљем да се од њега направи Влада БиХ, поручује предсједник Српске.

- То је горе него што бих очекивао од једног муслимана да уради, рекао је Додик.

Додик наводи да је за новац којим се Шаровић разбацује у Савјету министара, повукао све своје везе у Русији, како би дуг био враћен у новцу, а не у хеликоптерима или некој другој роби, како је Русија исплатила осталим земљама бивше Југославије. И упитао Шаровића, зашто се онда, уколико већ брине о Републици Српској није потрудио да по истом приницпу Српска не враћа своје дугове које је наслиједила и пребаци их на ниво БиХ?

- А тог је дуга милијарду и сто милиона марака, додао је предсједник Српске.

Добит Централне банке БиХ је приход који припада и РС и ФБиХ, навео је министар првиреде РС, Петар Ђокић. И исплатом тог новца, не би био потребан кредит од ММФ.

На рачунима Централне банке БиХ тренутно је око 600 милиона марака добити од чега Републици Српској припада 33 одсто. Руски дуг настао је по основу робне размјене бивше Југославије са бившим Совјетским Савезом, а од 124 милиона долара Српској би требало да припадне трећина.