latinica  ћирилица
13/04/2016 |  15:42 | Аутор: СРНА

Измијенити оптужницу против Махмуљина

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила затражила је од главног тужиоца БиХ Горана Салиховића измјену оптужнице против бившег команданта Трећег корупса Армије БиХ Сакиба Махмуљина да би се избјегло малициозно одуговлачење поступка и објашњење понашања поступајућег тужиоца који, како наводе, настоји окарактерисати сукоб у БиХ као међународни.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Ова организација сматра да ће велики број доказа из оптужнице Тужилаштва БиХ против Махмуљина којима се, како тврде, оружани сукоб у БиХ настоји окарактерисати као међународни, увелико успорити ово суђење, али и да ће га сасвим супротно усмјерити.

"Питамо се због чега и по чијем налогу тужилац упорно инсистира на оваквом квалификовању рата у БиХ и зар његов посао не би требало да буде процесуирање оптуженог и злочина који му се стављају на терет, а не утврђивање околности и карактера рата, који је до сада бројним оптужницама, пресудама и Дејтонским споразумом окарактерисан као трагични сукоб између оружаних снага унутар БиХ", наводи се у писму Салиховићу.

У Републичкој организацији тврде да се поставља оправдано питање да ли је жеља поступајућег тужиоца да наводима из оптужнице на мала врата прекраја историју.

"Ако се већ инсистира на међународном карактеру рата, онда бисмо требали говорити о томе да су у БиХ учествовали исламски фанатици на страни Армије БиХ, из чега се може закључити да су у њему отворено учествовале и бројне исламске државе, чији су држављани организовано долазили да ратују у БиХ, уз великодушну подршку њихових влада", наводи се у писму.

Из ове организације поручују да њихово интересовање за ово питање произлази из чињенице да су многи од њених чланова директно оштећени, јер су чланови њихових породица на најсвирепији начин убили припадници одреда "Ел муџахедин", који су били под командом оптуженог.

Одред "Ел муџахедин", са 1.774 припадника, формиран је наредбом команданта Главног штаба такозване Армије БиХ Расима Делића у августу 1993. године.

То је била добровољачка формација јачине самосталног одреда у саставу Трећег зеничког корпуса такозване Армије БиХ, под командом Махмуљина. У том одреду је био велики број страних држављана афроазијског поријекла, подаци су МУП-а Српске.

Суд БиХ је 31. децембра прошле године потврдио оптужницу која Махмуљина терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.

На рочишту за изјашњење о кривици 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив. Главни претрес у овом предмету отворен је 23. марта.