latinica  ћирилица
14/04/2016 |  10:35 | Аутор: СРНА

Ливне: Исправна одлука о неприсуствовању комеморацији у Јасеновцу

Предсједник Јеврејске заједнице Бањалука Арие Ливне рекао је да су јеврејска и српска заједница у Хрватској донијеле исправну одлуку о неприсуствовању овогодишњој комеморацији у Јасеновцу.
Арије Ливне - Фото: СРНА
Арије ЛивнеФото: СРНА

Ливне, који је и сенатор Републике Српске, подсјетио је да је таква одлука донесена након изјава хрватских званичника да је усташки логор Јасеновац био "радни логор".

"Рећи да је Јасеновац био радни логор је, да не употријебим тешку ријеч, у најмању руку безобразлук и израз непоштовања према жртвама које су страдале од оних који су апсолутно криви пред историјом, а то је НДХ", рекао је Ливне за "Независне новине".

Он је нагласио да тиме не оптужује данашњу Хрватску, али да су они који су дали такву изјаву, страшно погријешили.

Према његовим ријечима, ријеч је о изјави која није смјела бити дата, посебно уколико они који су је дали вјерују у тако нешто.

"Јевреји поријеклом из бивше Југославије добро знају шта је био Јасеновац и саосјећају са народима који су жртве. Оно што можемо урадити, јесте да пишемо о томе, говоримо и што је најважније да предајемо у школама о томе, да се не заборави шта се десило", поручио је Ливне.

Ливне сматра да треба осудити сваку појаву која има било какве везе са фашизмом и неонацистичком идеологијом, те да се демократске и антифашистичке снаге морају удружити и заједно сузбијати ту појаву у цијелом свијету.