latinica  ћирилица
14/04/2016 |  16:48 | Аутор: Агенције

Најпопуларнији митови о мршављењу

На интернету се може пронаћи мноштво савјета за мршављење, али неке би требало узети са резервом, док би неке, пак, у потпуности требало игнорисати, поручују стручњаци.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Мит: Увијек доручкујте, чак и кад нисте гладни

Давно је позната чињеница о томе колико је важан јутарњи оброк због убрзавања метаболизма након вишесатног сна. Из овог се разлога, људи ујутру, чак иако нису гладни, приморавају себе на оброк. Ипак, доручак није нужан да би се килограми изгубили.

Заправо, истраживања су показала да уношење или прескакање доручка има прилично мало утицаја на тежину. Прескакање доручка је једна врста поста који људима помаже да изгубе сувишне килограме и побољшају здравље.

Ипак, сваки организам је другачији и потребно је да пронађете начин који ће за вас бити идеалан. Уколико се осјећај глади не јавља ујутру, не би требало јести на силу.

Мит: Не треба се мерити сваки дан

Тјелесна тежина може да варира у зависности од бројних фактора, па се, из тог разлога, врло често савјетује да се током дијете заборави на свакодневно мјерење.

Тежина може да варира у току дана и зависи од бројних фактора, као што су задржавање воде у организму, учесталост посјете тоалету или пак хормонске осцилације, тако да свакодневно стајање на вагу не мора увијек да буде релевантан показатељ ситуације.

Међутим, свакодневно мјерење не утиче негативно на мршављење, па већина људи сматра да је корисно, будући да им помаже да остану мотивисани и фокусирани на свој циљ, као и да их подсјећа да се не опусте превише.

Мит: Направите детокс природним соковима

У посљедњих неколико година, изузетно су популарне течне дијете са природним соковима у циљу детоксикације организма, а врло често обећавају есктремне губитке килограма у врло кратком периоду. Важно је знати да је ту углавном ријеч о води, тј. килограмима који настају усљед упале организма и дуготрајне лоше исхране, а не о стварним масним наслагама.

Упркос томе што детоксикација организма током краћег периода умије да буде добра идеја, чињеница је да ће свака дијета са мало калорија довести до већег губитка килограма. Ипак, циљ детоксикације је само то – брз губитак килограма – те не помаже успостављању здравих навика.

Осим тога, једна од највећих мана оваквих дијета је јо-јо ефекат: чињеница да се килограми, у највећем броју случајева, врате након враћања на нормалну исхрану.

За детоксикацију нам служи јетра и други органи који своје послове свакодневно успјешно обављају.

Мит: Фокусирајте се на кардио-вјежбе

Кардиоваскуларне вјежбе, познатије и као аеробик вјежбе, одличне су за срце, редукцију стреса и здравље уопште. Ипак, не би требало ослањати се искључиво на њих уколико желите да изгубите килограме.

Мршављење уз овакве вјежбе је индивидуално – неке особе мршаве, неке остају на истом броју килограма, док неки могу чак и добити на тежини.

Не плашите се тегова. Потребно је само комбиновање кардио-вјежби са вјежбама снаге како би се постигли најбољи резултати.

Мит: Избаците масну храну

Избјегавање масне хране у процесу мршављења није добра идеја. Масноће имају два пута више калорија него протеини и угљени хидрати, али су истовремено заситне и тијелу је потребно више времена да их свари, што пружа осјећај ситости.

Стандардне, немасне дијете биле су изузетно популарне прије неколико година, али у посљедње вријеме, бројна истраживања показују да „демонизација масноћа“ није неопходна. Нашем тијелу су потребне здраве масноће које се налазе у авокаду, маслиновом уљу, кокосовом уљу и сјеменкама, а показало се да су ефикасне и у процесу мршављења.

Мит: Једите на свака два-три сата

Сигурно сте чули како је најбоље да током дана једете више мањих оброка, на свака два-три сата, и да је то идеалан начин да се убрза организам и подстакне губљење масних наслага.

Заправо, више мањих оброка дневно не резултира нужно губљењем килограма, уколико то упоредимо са случајем конзумирања два или три оброка дневно.

Највећи проблем са сталним грицкањем јесте тај што често завршимо са превише унесених калорија.

Већина, ипак, успјешно мршави уз повремено прескакање оброка, тако да је потребно да пронађете прави начин за себе.

Мит: Треба бројати калорије

Иако је за губитак килограма неопходан калоријски дефицит (да потрошите више него што унесете), калорије су само дио приче, па самим тим, није исто уколико унесете 400 калорија већином угљених хидрата и 400 калорија протеина и масти.

Протеини и масти дуже ће вас држати у стању ситости, док ће оброк богат угљеним хидратима утицати на тренутно повећање шећера у крви, да би врло брзо дошло до пада и жеље за новом дозом.

Било како било, савјете за мршављење не треба узимати олако – оно што помаже некоме, не мора нужно да другоме одговара, па би свако индивидуално требало да нађе мјеру за себе.