latinica  ћирилица
15/04/2016 |  11:53 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Филм "Дјеца" приказан у Линцу и Бечу (ВИДЕО)

Филм “Дјеца” документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија нашег народа у посљедњој деценији 20. вијека. Након премијере у Бањалуци и свим већим градовима и општинама у Српској, филм је приказан и у Београду, Скопљу, а прије неколико дана прилику да га погледају имали су и Аустријанци у Линцу и Бечу.
Беч: Приказан филм"Дјеца" - Фото: РТРС
Беч: Приказан филм"Дјеца"Фото: РТРС

Овом пројекцијом настављена је реализација идеје да се филм приказује и ван спрског говорног подручја. На премијери у Бечу, из сале нико није изашао равнодушан, а с обзиром на медијску блокаду током рата у Босни и Херцеговини, малобројни су имали прилику да чују и другу страну.

Један од напознатијих аустријских новинара и издавача Ханес Хофбауер, послије филма говорио је о значају истине о рату у БиХ, истакавши да западни медији нису објективно извјештавали о рату у БиХ, а да је такав једностран приступ настављен и кроз дјеловање Хашког трибунала.

“И сам Хашки трибунал показао је колико је све политички настројено и поготово с једне стране, а та страна су Сједињене Америчке Државе”, рекао је Хофбауер.

Филм има за циљ да истовремено чува културу сјећања и покаже колико су Срби као народ недовољно свјесни своје недавне прошлости и хероја, које је она за собом оставила. Приказивање филма у Аустрији, подржало је и Представништво РС у Бечу.

“Велико нам је задовољство да се пројекцији филма одазвао велики број Аустријанаца, дипломата и доградоначелник. Беча. Култура сјећања коју настојимо да оживимо важна не само за људе који живе у Републици Српској већ и за људе у дијаспори", истакао је Младен Филиповић из Представништва Републике Српске у Бечу.

Јохан Гуденос, доградоначелник Беча, рекао је да је шокиран овим филмом.

“Заиста сам шокиран овим филмом, јер аутентично приказује какву су несрећу људи и породице преживљавали у току рата у БиХ. То су сцене не могу никога да оставе равнодушним”, рекао је он.

Филм “Дјеца” један је од најзначајних пројеката Радио телевизије Републике Српске. До сада је приказан у Бањалуци и другим већим градовима и општинама Српске, у Србији, Македонији, а прије неколико дана и у Аустрији.

“Изузетно сам задовољан одзивом људи на овој пројекцији. Ипак, оно што је битније је да овај филм иде даље. У њега треба улагати што више и приказати га у што више градова како би се истина о страдању Срба чула што даље", истакао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

“Наша мисија и обавеза је да ову нашу трагичну истину чује што више људи. Реакције људи у Аустрији који нису Срби и оних у Београду је идентичне, што показује универзалност овог филма", ракао је аутор филма Денис Бојић.

Снимљен у продукцији РТРС-а, документарни филм “Дјеца” на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце.