latinica  ћирилица
15/04/2016 |  13:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркелова и Оланд: Нова влада у Кијеву да убрза реформе

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд позвали су нову украјинску владу да "убрза реформе", посебно о области борбе против корупције, као и да постигне "брзи напредак" када је у питању мировни процес на истоку земље.
Меркел и Оланд (архив) - Фото: getty
Меркел и Оланд (архив)Фото: getty

"Неопходно је да нова динамика која се створила смјеном владе да брзе и конкретне резултате", саопштено је у Паризу послије телефонског разговора Меркелове, Оланда и предсједника Украјине Петра Порошенка.

Меркелова и Оланд су "дали подршку украјинским властима у бржем спровођењу унутрашњих реформи, посебно у областима модернизације земље, борбе против корупције и реформе правосуђа", наводи се у саопштењу из Јелисејске палате.

Предсједник украјинског парламента Владимир Гројсман изабран је за премијера Украјине, на приједлог шефа државе Петра Порошенка.

Досадашњи премијер Арсениј Јацењук понудио је оставку због спорих реформи и корупционашких афера. Његова влада је у фебруару преживела гласање о повјерењу, али су двије партије изашле из владајуће коалиције.