latinica  ћирилица
16/04/2016 |  13:13 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Гацко: Парастос за 382 српске жртве у отаџбинском рату (ВИДЕО)

У Гацку је служен парастос и освештан централни споменик српским жртвама с подручја општине Коњиц страдалим у Одбрамбено отаџбинском рату.
Гацко - Освештан споменик - Фото: СРНА
Гацко - Освештан споменикФото: СРНА

Споменик у порти старе цркве Свете Тројице у Гацку открили су чланови породица погинулих.

Парастос је служио владика Захумско херцеговачки и приморски Григорије, и у бесједи поручио - "бити из Коњица било гдје да сте - је узвишено, а на то узвишење вас не подиже никаква сујета, већ ова 382 имена на споменику".

Милисав Грађић из Коњица за Републику Српску дао је све што је имао - своја два сина Верољуба и Мирољуба. Споменик у Гацку је каже порука и опомена да Србима слободу нико није дао ни поклонио. Позвао је политичаре да без свађе, у миру раде и доносе одлуке како борба и жртве српског народа једног дана не би изгубиле смисао.

И Марко Нинковић у рату је изгубио своја два сина - Мирка и Стевана. Туга не пролази али је ипак данас, каже, радостан, јер је доживио да имена свих страдалника Коњица буду уписана на споменику који ће чувати сјећање на њих.

- Изгубио сам велику породицу. Шта ме је све снашло добро се осјећам. Захваљујем свим људима који су помогли - каже Нинковић.

На споменику су имена 382 српске жртве из Коњица.Чак четрдесет имена на споменику је са презименом Куљанин.

- Нека он буде порука младима да његујемо сјећање на све који су дали свој живот - каже Јован Куљанин.

Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана РС истиче да је коњички народ народ који вјерује, који зна да памти, зна да прашта, зна да воли, али да је то народ који не зна да мрзи.

Оно што нам служи на част јесте да смо ми мало гдје и мало над ким чинили злочине и прогонства као што је над нама чињено- истакао је у бесједи владика Григорије.

- Цијелу долина Неретве коју смо настањивали кроз вијекове изгубили смо не нашом слабошћу, не нашом немоћи не нашом не вољом да се боримо него туђим одлукама и слабостима. Зато је браћо и сестре жртва Срба из долине Неретве једна од најславнијих жртава овог рата за Републику Српску - рекао је владика Григорије.

А, у Невесињу је данас обиљежен Дан Друге лаке пјешадијске бригаде у којој је борећи се за отаџбину животе дало и 166 Коњичана.

- Друга лака пјешадијска бригада је бранила врата Херцеговине и одбранила је са борацима Коњица, Невесиња, Билеће, Гацка, Требиња и свих осталих добровољаца - каже Вујадин Шмркић.

У Луци код Невесиња почела је градња спомен обиљежја за погинуле борце ове бригаде.