latinica  ћирилица
19/04/2016 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Порошенко телефоном о Нађи и двојици Руса

Руски и украјински лидери Владимир Путин и Петро Порошенко имали су телефонски разговор о судбини затвореника и њиховој могућој размјени, преноси Би-Би-Си.
Надежда Савченко (фото: © Sputnik/Сергей Пивоваров) -
Надежда Савченко (фото: © Sputnik/Сергей Пивоваров)

Како наводе, позив је услиједио након што је Украјина двојцу припадника руских специјалних снага ухапсила за неколико злочина међу којима је и тероризам.

Јевгениј Јерофејев и Александер Александров осуђен на 14 година затвора као припадници проруских снага учествовали у сукобу у Украјини.

Осуђени су за покретање “агресивног рата“ на Украјину, почињен терористички акт и коришћење оружја како би изазвали оружани сукоб.

Осим тога, украјински пилот Нађа Савченко осуђена је у Русији у марту на 22 године затвора. Ухапшена је 2015. године и оптужена да је наредбом артиљеријске ватре убила двојицу руских новинара.

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је са својим украјинским колегом Петром Порошенком, саопштио је Кремљ.

Током разговора Путин и Порошенко су се усагласили да ће Нађи Савченко бити дозвољена посјета “у веома блиској будућности“.

Порошенко је раније предложио размјену двојице руских затвореника за Нађу Савченко.

Односи Русије и Украјине погоршани су након што је Москва припојила Кримско полуострво 2014. године, након чега је избио сукоб прорусих снага и украјинске војске на истоку земље.

Русија је увијек негирала да је слала војску на исток Украјине.