latinica  ћирилица
19/04/2016 |  10:28 ⇒ 20/04/2016 | 12:41 | Аутор: РТРС

Велики успјех документарних филмова РТРС-а на фестивалу у Великој Плани

На 11. Међународном фестивалу документарног филма "Златана буклија" у Великој Плани, РТРС-ов документарни филм “Дјеца”аутора Дениса Бојића по одлуци жирија добио је Гранд при за најбољи филм фестивала.
Документарни филмови РТРС-а  (Илустрација: РТРС) -
Документарни филмови РТРС-а (Илустрација: РТРС)

Жири у саставу Никола Лоренцин (редитељ), Жарко Пекез (филмски сниматељ), Ђокица Миљковић (сценариста) и Иван Миљковић (глумац) оцјенио је да од 170 документарних филмова који су пријавили РТС, Прва ТВ, АДУ и ФДУ Београд, РТ Војводина, РТРС и бројне независне продукцијске куће, оправдано заслужено да награда за најбољи филм фестивала ове године иде у Бањалуку за документарни филм “Дјеца”.

Награду за најбољи страни филм фестивала добио је такође РТРС-ов документарац ”Бити или не Иван Хити” аутора Бранка Лазића којем је ово друга награда за овај филм у Србији.

Радио телевизија Републике Српске добила је и Гранд при “Златан буклија” за цјелокупну продукцију документарних филмова који учествују на фестивалу “Дјеца” Дениса Бојића,” Бити или не Иван Хити” Бранка Лазића, “Диптих” Мире Лолић Мочевић, “Јелка Госпавина” Милана Петковића, “Веселин” Зорана Пејичића и “Ременар” Татјане Марјановић.

Из Републике Српске награђени су још и филмови “Сарајевски егзодус” Драгана Елчића за његовање филмског израза, као и филм “Једина кнежевина на Балкану” Синише Кесара из Приједора.

Награду за животно дјело фестивал ће додјелити Радославу Зеленовићу дугогодишњем директору Југословенске кинотеке а повељу фестивала “Стефан Високи” глумици Душици Жегарац.

Церемонија додјељивања награда биће одржана 29.4.2016 у Великој Плани.

"Златна буклија" (фото: илустрација)