latinica  ћирилица
19/04/2016 |  16:55 | Аутор: СРНА

Сарајево: Настављено суђење за ратне злочине над Србима око Трнова

На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине почињене над Србима на подручју Трнова, свједок Тужилаштва БиХ Зијо Ибричић испричао је како су пронађена тијела брачног пара Голијанин из села Бистрочај.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ибричић је рекао да је 1992. године био командир вода у селу Башци у општини Трново, који је припадао команди на челу са Медарисом Шарићем.

"Контактирао сам с њим и његовим замјеником. Едхема Годињака, начелника полиције у Трнову, сам слабо виђао и познавао", рекао је Ибричић.

Он је навео да су у сусједном селу Бистрочај, у којем су живјеле породице српске националности, остали Перо Голијанин и његова супруга након што је такозвана Армија БиХ /АБиХ/ преузела контролу на том подручју.

Како је навео, негдје у октобру 1992. године војник Адем Ибричић му је рекао да је отпратио двојицу војника из Фочанске бригаде до Трнова, те да је видио да је Перо Голијанин отишао. Он је рекао да је Адем Ибричић отпратио војнике без његовог знања.

"Хусеин Мулаомеровић и Џемаил Кадић су отишли након два дана на извиђање и тада су нашли тијела убијеног Пере и супруге у мјесту Лучила. Кад су се вратили, напали су Адема, Ибру, па и мене. Ја сам рекао да немам ништа с тим", испричао је Ибричић.

Он је рекао да су Мулаомеровић и Кадић повезивали Адема Ибричића и војнике из Фочанске бригаде са смрћу Голијанина, преноси Бирн.

"Спремио сам Џемала и Хусеина да оду у команду и јаве, а и ја сам дао изјаву Терзи Мехи. Казао сам да су њих двојица проблематични, да су ходали по селима тражећи ракију и тако нашли тијела", рекао је свједок.

Ибричић је негирао да је видио тијела убијених супружника Голијанин.

Тужилаштво је констатовало да је он у изјави коју је дао Мехи Терзи 4. новембра 1992. године навео да је био на лицу мјесту, на шта је свједок рекао да се не сјећа.

Свједок Војислав Голијанин је рекао да је 1993. године од заробљеника Загорца сазнао да су му родитељи Перо и Милка убијени 200 метара од куће. О судбини родитеља распитивао се и у затвору Кула код Асима Зулића.

"У јесен ми је једна жена јавила да је нашла моје родитеље мртве. Били су на земљи, нису били укопани", рекао је Голијанин.

Свједок је навео да сви из села Башци знају ко су убице његових родитеља, а да он, на основу прича, сумња на браћу Зију и Османа Ибричића.

Бошко Голијанин је испричао да су његов отац Никола, те стриц и стрина остали у селу Бистрочај након напада муслиманских снага на Трново 30. јула 1992. Он је од тетке Анђе Елез сазнао да му је отац убијен од прве групе војника која је дошла из села Башци након пада Трнова.

Оца је, како је навео, премјестио у породично гробље, заједно са стрицом и стрином, Пером и Милком, за које је чуо да су их убили неки Ибричићи.

На овом рочишту исказ је дао и свједок "Ч", који је рекао да је у селу Лисовићи 1993. године пронашао и учествовао у укопу погинулих Симе Ивановића и његове супруге Цвије, те Данила и Марка Ивановића.

"Сви су били у пензији. Симо је имао преко 70 година", рекао је свједок.

Годињак, Шарић и Буноза оптужени су за злочине почињене над цивилима и ратним заробљеницима српске националности на подручју Трнова. Суди им се за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем убистава и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране, а Буноза командант јединица Хрватских обрамбених снага.

Суђење ће бити настављено 26. априла.