latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:51 ⇒ 11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

У петак двије комеморације у Јасеновцу и Загребу

У петак, 22. априла, на Дан сјећања на жртве Јасеновца поред комеморације у Спомен парку у организацији државе, биће одржан и скуп на загребачком Тргу жртава фашизма у организацији Антифашистичке лиге Хрватске, што је практично четврто одвојено окупљање тим поводом, пишу хрватски медији.
Јасеновац (foto: RTV, Ladislav Lazić) -
Јасеновац (foto: RTV, Ladislav Lazić)

Како су поручили организатори, намјера скупа је да упозори на изјаве, чињења и нечињења садашњег политичког врха чији поступци имају за посљедицу све отворенију промоцију усташтва као мало радикалнијег хрватског домољубља.

"Такав развој догађаја који Влада Хрватске неким својим поступцима чак и подстиче представља пријетњу основним вриједностима демократског друштва, гура Хрватску у опасне идеолошке сукобе и отвара врата политички мотивисаном насиљу", стоји у најави.

Како је најављено на том скупу ће говорити Зоран Пусић из Антифашистичке лиге РХ, Даниел Ивин, потомак жртве Холокауста, представник Ромског националног вијећа, историчар Наташа Матаушић и њен колега Хрвоје Класић, те глумица Алма Прица.

Представници Антифаштичке лиге су учестовали и на комеморацији коју су 15. априла у Јасеновцу већ одржали представници Координације јеврејских општина и Српског народног вијећа, а придружиће се и комеморацији 24. априла коју организује Савез антифашистичких бораца и Српског народног већа.

Представници ХНС-а неће учествовати на званичној комеморацији жртвама усташког концентрационог логора у Јасеновцу, саопштено је из те странке, која каже да не може да учествује у подјелама. Та странка тражи да се што прије успоставе услови који ће поновно омогућити заједничке комеморације представника државе и страдалничких заједница за што, наглашавају, највећу одговорност сносе државне институције.

"Растућа нетрпељивост, говор мржње, агресивно понашање сљедбеника радикалне и проусташке деснице, оспоравање историјске улоге и важности хрватскога антифашизма, пријетње мањинама и невладиним организацијама које промовишу вриједности грађанског друштва не смију имати ни отворену, нити прећутну подршку државних институција и руководства. Штавише, задатак је најодговорнијих политичких актера да такве појаве спријече, безрезервно осуде и да ничим не учествују у релативизацији њихових погубних учинака", поручили су из ХНС-а.