latinica  ћирилица
20/04/2016 |  12:19 | Аутор: СРНА

Будимир: Писмо Китаровићеве доказ више да су Хрвати опсједнути Србима

Предсједник Асоцијације избјеглица Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да је прича хрватског руководства о деусташизацији друштва декларативна.
Милојко Будимир   (Фото:mc.rs) -
Милојко Будимир (Фото:mc.rs)

Будимир је нагласио да се хрватска "опсједнутост српским фактором" најбоље огледа у непримјереном писму које је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић упутила генералном секретару УН Бан Ки Муну, поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала Војиславу Шешељу.

Он сматра да је писмо вјероватно упућено са намјером да се појача притисак према Србији у вези са преговарачким поглављем 23.

Будимир је додао да је за потезе хрватског државног врха у посљедње вријеме тешко наћи нормалне ријечи и нагласио да су реаговања на ослобађајућу пресуду лидера радикала, па сад и званично писмо Бан Ки Муну у најмању руку иронична, посебно ако се зна да Загреб ништа не чини да би процесуирао одговорне за злочине над Србима у рату деведесетих.

"То је непримјерено, цинично...уопште тешко је наћи адекватне ријечи. Посебно смо осјетљиви ми Срби из Хрватске на чињеницу да је Хашки трибунал након првостепене пресуде Анти Готовини на 26, а Младену Маркачу на 18 година њих двојицу ослободио", рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, Срби нису имали коме да пишу него су своју тугу и људско разочарање усмјерили на молитву, давајући помен својим жртвама у црквама и на парастосима.

"Ево и сада у петак ћемо се окупити у Цркви Светог Марка у Београду да одамо помен западнославонским Србима. Као људи смо разочарани што за њихову смрт нико није одговарао, али нико не пише генералном секретару, а имамо јачу основу него Грабар Китаровић", рекао је Будимир.

Он је констатовао да је Хрватској, која се очито "није снашла у Европи" и својим грађанима није донијела никакав бољитак који је обећавала, неопходно да се стално враћа на "српско питање и фактор" иако га је она у протеклом вијеку "готово заокружила".

"Данас у Хрватској живи само три одсто Срба. То значи да ће Хрвати ускоро ставити тачку на усташки пројекат рјешења српског питања који је подразумијевао да трећина Срба буде протјерана, трећина покрштена и трећина побијена...Ипак Срби су њима изгледа неопходни за дневно-политичке обрачуне", закључио је Будимир.

Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну исказала је разочарање и забринутост због пресуде Војиславу Шешељу оцијенивши да ће она "негативно ђеловати на мир, помирење и добросусједске односе у ширем подручју Југоисточне Европе".

Осим Бану, писмо је упућено предсједнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и предсједавајућем Савјета безбједности УН Лиу Дјиеију, а биће достављено свим државама чланицама УН.