latinica  ћирилица
20/04/2016 |  13:56 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

БЛ- Концерт Гудачког квартета Београдске филхармоније 22. априла

За Дан града Бањалуке, 22. априла, Гудачки квартет Београдске филхармоније одржаће концерт у Народном позоришту Републике Српске, са почетком у 20.30 часова.
Гудачки квартет Београдске филхармоније - Фото: РТРС
Гудачки квартет Београдске филхармонијеФото: РТРС

Концерт под називом "Бањалуци на дар" је поклон Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци.

Музичари Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело) за бањалучку публику припремили су Моцартов Гудачки квартет бр. 15, Анданте кантабиле Чајковског, као и Гудачки квартет у Ф-дуру Мориса Равела.

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци, Владимир Николић, рекао је да овим музичким догађајем желе да покажу приврженост Србије Републици Српској.

Музичари Београдске филхармоније основали су Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године. У своје најскорије међународне успјехе убрајају концерте на сценама као што су Манарат Ал Садијат у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, отварање концертне сезоне "Камерна музика у пустињи" у оази Лива у УАЕ, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину, наступ у турском граду Измиру, као и концерт у Културном центру Србије у Паризу.

Гудачки квартет је одржао и бројне концерте у Србији и региону, од посљедњег издања СОМУС-а, Класик Феста у Панчеву, концерте у Грачаници, Крагујевцу, Инђији, у Суботици, Вршцу, те Мостару и Требињу. У сарадњи са кларинетистом Огњеном Поповићем, снимили су свој први компакт-диск са дјелима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније.