latinica  ћирилица
20/04/2016 |  15:20 | Аутор: СРНА

Палибрк: Капетан Драган је жртва политичких игара

Београдски адвокат Драган Палибрк, који је поднио поднесак да пред Жупанијским судом у Сплиту брани Драгана Васиљковића - Капетана Драгана, изјавио је да је његов клијент апсолутно свјестан да је ријеч о политичком процесу који нема никакаве везе са правдом и правом, а иза кога стоји снажан хрватски лоби.
Капетан Драган Васиљковић - Фото: Бета
Капетан Драган ВасиљковићФото: Бета


Реагујући на наводе хрватских медија да је вијеће Жупанијског суда у Сплиту продужило Васиљковићу истражни затвор, Палибрк је рекао Срни да је то сасвим очекивано, с обзиром на то да хрватско правосуђе има "традицију бесконачних судских истрага против Срба".

"У Хрватској се води истрага против 1.500 лица српске националности. Те истраге трају по 20 и више година. Њима није у интересу да истраге окончају већ да их никада не заврше и да издавањем потјерница и одређивањем притвора за лица која им нису доступна онемогуће њих и њихове породице да се икада врате у Хрватску", сматра Палибрк.

Он је указао да Хрвати са дуге стране притискају Србију да укине Закон из 2003. године о процесуирању за ратне злочине, иако је њим, да би иронија била већа, процесуиран само један Хрват - Вељко Марић, који је на крају под великим притисцима и враћен у Хрватску.

"Вељко Марић је прекјуче пуштен из затвора и пола Владе Хрватске га је већ обишло. Они нама налажу укидање тог закона и стопирају улаз у ЕУ, а тамо паралелно воде истраге против 1.500 Срба. Они не бране Србима да дођу, али просто држе мач над њиховом главом и страх да могу бити ухапшени ако пређу границу, а може бити ухапшен свако ко је у време рата био војно способан", подвукао је Палибрк.

Према његовим ријечима, то је јако озбиљан проблем. "Хрвати кажу - истраге су тајне. Видите колико су перфидни и колико иду на то да понизе и српски народ и српску државу", рекао је Палибрк.

У осврту на случај Васиљковић, Палибрк је нагласио да је он по много чему куриозитет и преседан.

"Мој клијент је први држављанин Аустралије који је изручен некој страној земљи икад. Хрвати су своју `моћ` показали на једној моћној Аустралији. Сигуран сам 100 одсто, 1.000 одсто, да је усташка емиграција допринела томе", рекао је Палибрк.

Анализирајући само оптужницу која је подигнута против Капетана Драгана, Палибрк је констатовао да би "она да није тужна била смијешна".

"То стварно што је Тужилаштво поднело као доказ против њега то су конструисане, неутемељене и провидне изјаве које нису покривене ниједним папиролошким доказом и толико неприродни да немам речи. Он /Васиљковић/ је свестан да је то један политички процес и да то са правним документом нема везе", рекао је Палибрк.