latinica  ћирилица
21/04/2016 |  10:57 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Завршен доказни поступак за злочине над Србима у Горажду

Улагањем другог дијела видео-записа Центра јавне безбједности Источно Сарајево "Горажде - рат 1992." од 14. децембра 2012. године, Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву данас је окончало спровођење доказа против четворице бивших припадника такозване Армије БиХ, оптужених за злочин против српских ратних заробљеника у Горажду 1992. године.
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com) -
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com)

Некадашње припаднике такозване Армије БиХ - Мухамеда Аџема, Омера Угљешу, Сенада Халиловића и Суљу Каркељу, Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву терети за учешће у убиствима ратних заробљеника Бошка и Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Бранислава и Будимира Тодоровића, Тиослава Радовића и Ратомира Клачара.

Они су заробљени у августу 1992. године на брду Троврх код Горажда, одведени у горажданску полицијску станицу, гдје су и убијени.

У наставку данашњег суђења, Суд је запримио писмени спис приједлога бранилаца оптужених о начину извођења њихових доказа у овом поступку, који ће започети за мање од мјесец дана.

Бранилац Никица Гржић најавио је улагање још два материјална доказа, потврда Дома здравља и Кантоналне болнице у Горажду којим се, како је рекао, доказују да су Омер Угљеша и Мухамед Аџем били рањени за вријеме догађаја на које се оптужница односи.

Тужилац Тарик Црнић је навео да ће се у погледу релевантности и законитости доказа одбране изјашњавати током испитивања свједока.

Суђење се наставља 19. маја саслушањем четворице свједока одбране.