latinica  ћирилица
21/04/2016 |  11:25 | Аутор: СРНА

"Континуирано се затире сјећање на геноцид над Србима"

Удружење "Јасеновац-Доња Градина" упозорило је домаћу и свјетску јавност да се у Хрватској континуирано и систематски затире сјећање на геноцид који је Независна Држава Хрватска починила над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

Из Удружења напомињу да је од 19. априла до данас у Бањалуци одржан семинар "Холокауст и масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану" за професоре историје из Републике Српске и Федерације БиХ, на којем су презентоване теме о нацистичкој и усташкој идеологији, страдању Јевреја и Рома.

"Удружење `Јасеновац-Доња Градина` поздравља организацију свих скупова који се баве расвјетљавањем злочина из Другог свјетског рата. Ипак, Удружење упозорава да на овом скупу није заступљено ниједно предавање о геноциду над Србима у НДХ", наведено је у саопштењу.

Из Удружења истичу да на скупу учествују предавачи који у својим радовима негирају геноцид над Србима у НДХ.

"Не противећи се праву научника да имају своје ставове, запањени смо чињеницом да организатор није нашао начин да буде презентовано и мишљење српске историографије", поручују из Удружења.

Они наводе да су њихови ставови о овом питању изражени у Декларацији о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, која је усвојена на Петој међународној конференцији о Јасеновцу 24. и 25. маја 2011. године.

Декларацију је усвојила Народна скупштина Републике Српске на Седмој сједници, одржаној 22. октобра прошле године.

Удружење сугерише Министарству просвјете и културе Републике Српске да 10. маја, након обиљежавања 8. маја - геноцида у Доњој Градини и 9. маја - Дана побједе над фашизмом, обавеже све основне, средње школе и факултете, да пред ученицима и студентима буде прочитана Декларација Народне скупштине Републике Српске.

Семинар "Холокауст и масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану" организује Министарство просвјете и културе Републике Српске, федерално Министарство образовања и културе, Историјски музеј БиХ, те Меморијал "Шоа" из Њемачке, подсјећају из Удружења "Јасеновац-Доња Градина".