latinica  ћирилица
21/04/2016 |  15:07 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Бијељина: Освештан споменик за 204 борца са подручја Тузле (ВИДЕО)

На градском гробљу Пучиле у Бијељини освештан је споменик за 204 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Тузле, од којих су 33 убијена на овај дан 1993. године бранећи српску земљу на Бањ брду.
Бијељина - освештан споменик - Фото: СРНА
Бијељина - освештан споменикФото: СРНА

Некадашњи ратни командант Боривоје Ђокић рекао је да су 21. априла 1993. године непријатељи на мајевичком ратишту убили 33 српска борца, 32 су рањена и 13 их је заробљено, на српској територији на Бањ брду, на бранику Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да су српски борци из тузланског краја већ на почетку сукоба у БиХ изгубили своја огњишта, али ипак остали на бранику Српске и слободе српског народа.

У обраћању саборцима и породицама страдалих српских хероја, као и стотинама окупљених на освештању споменика, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Бијељини Славиша Савић је рекао да жртва мајевичких јунака неће бити заборављена и да је трајна обавеза друштва брига и помоћ њиховим породицама.

"То није само наша обавеза, то мора бити и наш културни и вриједносни образац, јер онако како се односимо према породицама хероја, тако ће се вредновати и наша борба и наше национално биће", поручио је Савић.

Он је подсјетио да су српски борци бранили Бањ брдо као острво смрти, знајући да острво не могу напустити јер је иза њих било море живота њихових најмилијих које су морали одбранити.

Бијељина - освештан споменик (Фото:СРНА)

"Свједоцима страдања остаје нада да се то никада неће поновити, да нећемо морати оплакивати рано страдале хероје, него да ћемо градити бољи и љепши живот за све нас", рекао је Савић.

Говор којим се присутнима обратила Сандра Мирковић, кћерка српског полицајца Драгана Мирковића који је убијен на данашњи дан на Бањ брду на Мајевици, изазвао је сузе ђевојака и младића из хора Србадија који су учествовали у програму, али и већине присутних на освештању споменике палим Тузлацима.

Она је свједочила празнину, бол и патњу дјетета које није запамтило оца и има само једну заједничку фотографију с њим. "Не поновило се никада и никоме", поручила је Мирковићева, која је оцу у част и сама завршила полицијску академију.

Вијенце на споменик положиле су делегације народних посланика, борачких организација, градова и општина регије, полиције и Оружаних снага.

За подизање споменика 15.000 КМ обезбиједила је локална заједница.