latinica  ћирилица
22/04/2016 |  12:05 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Линта: У Загребу нема политичке воље да се казне злочини над Србима

Представници Савеза Срба из региона предали су у хрватском конзулату у Београду писмо адресирано на највиши државни врх Хрватске у коме од Загреба траже да се децидно огради од обнове усташтва у Хрватској и да трајно осуде усташке злочине у прошлом вијеку.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је рекао да, нажалост, суве чињенице показују да у Хрватској апсолутно нема политичке воље да се казне починиоци и налогодавци злочина, не само над Србима у војној акцији "Бљесак", него и над Србима у другим хрватским злочиначким акцијама.

Београд: Писмо за Хрватску (Фото: Срна)

Линта, који је присуствовао у Цркви Светог Марка парастосу поводом 21 године од прогона Срба у акцији "Бљесак", рекао је да нису кажњени ни починиоци злочина над Србима у акцијама Откос, Масленица, Миљевачки плато, Медачки џеп и Олуја.

Он је додао да у Хрватској нема политичке воље ни да се казне злочинци и налогодавци злочина у низу хрватских градова, на првом мјесту у Сиску, гдје је убијено више од 600 Срба, као и на десетинама других мјеста, гдје је Хрватска имала контролу од 1991 до 1995. године.

Линта је изразио жаљење због чињенице да ЕУ, не врши притисак на Хрватску да поштује преузете обавезе из уговора о приступању са ЕУ крајем 2011. године, а једна од тих обавеза је да Хрватска мора да процесуира све злочинце без обзиран на националну и вјерску припадност.

"Очигледно је да је Хрватска охрабрена таквим нечињењем и пасивним односом европских институција, тако да не само да не кажњава злочинце, припаднике хрватске војске и полиције, него у Хрватској имамо на дјелу отворени процес обнове усташке идеологије, велики број проусташких инцидената, а министри у Влади Хрватске отворено говоре да је антифашизам флоскула", навео је он.

Линта је оцијенио да због тога није реално очекивати да Хрватска у погледу кажњавања ратних злочина учини било какав помак.

Он је истакао да је због тога изузетно важно да Србија ни по коју цијену не пристане на хрватски услов за наставак европских интеграција да укине регионалну надлежност својих судова за ратне злочине, јер кажњавање ратних злочинаца је цивилизацијска обавеза.

"Половина чланица ЕУ има ту одредбу у свом законодавству и Србија има моралну и цивилизацијску обавезу да прогони све злочинце без обзира на националну и вјерску прпадност", рекао је Линта.