latinica  ћирилица
22/04/2016 |  18:13 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Караџић тражи да буде пуштен на привремену слободу

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од судског Механизма у Хагу да га пусти на привремену слободу у Републику Српску, све док не буде одлучено о жалби коју ће он уложити на првостепену осуђујућу пресуду.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

О Караџићевом захтјеву одлучиваће жалбено вијеће Механизма, којем предсједава амерички судија Теодор Мерон. За одлуку не постоји рок.

Караџић, који се брани сам, у поднеску је нагласио да, по правилима суда, има право да буде пуштен на привремену слободу, обећавајући да ће се у Хаг вратити на сваки позив суда и да неће угрожавати свједоке и жртве.

Иако то не наводи изричито, из поднеска произлази да Караџић тражи да на привремену слободу буде пуштен у Републику Српску, чијим је властима упутио копију захтјева, како би се оне изјасниле.

"Лично гарантујем да ћу се, ако будем ослобођен, појавити на свим засједањима када се то затражи од мене и да ћу се вратити у притворску јединицу УН када ми буде наређено. Нећу предузимати било какве акције које би могле представљати опасност за било коју жртву, свједока или било коју другу особу. Поштоваћу све разумне услове за ослобађање, попут јављања локалним властима и ограничења кретања и путовања", написао је Караџић у захтјеву.