latinica  ћирилица
23/04/2016 |  09:44 ⇒ 24/04/2016 | 08:18 | Аутор: СРНА

Навршило се 17 година од убиства радника РТС-a (ВИДЕО)

У 2.06 часова након поноћи навршило се тачно 17 година од када је у нападу НАТО на зграду Радио-телевизије Србије убијено 16 радника те медијске куће.
Споменик убијеним радницима РТС-а - Фото: РТС
Споменик убијеним радницима РТС-аФото: РТС

Породице, пријатељ и радници РТС запалили су тачно у то вријеме свијеће на споменик симболичног назива "Зашто" и још једном од међународне заједнице затражили одговор на питање зашто су невини људи били мета и коме је била потребна та смрт.

Брат страдалог Синише Медића - Мирослав захвалио је окупљенима што чувају сјећање на погинуле раднике РТС и поручио да потрага породица за истином и правдом никада неће престати.

"Сви они су часно обављали свој посао. Њихов једини задатак је био да из ове зграде пошаљу коректну слику и тон. Нису се бавили уређивачком политиком РТС-а. Неко други ко је требало да их заштити то није урадио. Питамо се и данас зашто", рекао је Медић.

Мајка настрадалог Небојше Стојановића - Жанка рекла је да су породице свих страдалих на неки начин обиљежене и да су "остале саме у својој тузи".

НАТО је 23. априла 1999. године бомбардовао РТС са два разорна пројектила.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" саопштила је 2000. године да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде Телевизије.

Челници НАТО-а су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су: Јелица Мунитлак /27/, Ксенија Банковић /27/, Дарко Стоименовски /25/, Небојша Стојановић /26/ Драгорад Драгојевић /27/, Драган Тасић /29, Александар Делетић /30/, Славиша Стевановић /32/, Синиша Медић /32/, Иван Стукало /33/, Дејан Марковић /39/, Милан Јоксимовић /47, Бранислав Јовановић /50/, Милован Јанковић /59/, Томислав Митровић /61/ и Слободан Јонтић /54/.