latinica  ћирилица
26/04/2016 |  16:18 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Брчко: За нову опрему у болници потребно 15 милиона марака

За рад Јавне здравствене установе дистрикта Брчко годишње је потребно 26,5 милиона марака.
Општа болница у Брчком  (Фото: brcko.tv) -
Општа болница у Брчком (Фото: brcko.tv)

Амортизација опреме и одржавање здравствених установа коштају додатна четири милиона. Међутим, како се у медицинску опрему претходних година није плански улагало, за нову опрему у општој Болници Брчко потребно је инвестирати око 15 милиона марака.

Средства за рад Јавне здравствне установе дистрикта Брчко обезбјеђују се из буџета и Фонда здравственог осигурања дистиркта. Иако се у Општој болници Брчко углавном корисити стара и дотрајала опрема, пацијенти ипак не трпе.

Брчаснки доктори немају минули рад, а у сваком ресору,недостаје средња генерација љекара специјалиста. Тренутно их је 12 на специјализацији а према петогодишњем плану требало би да добију још 30 љекара специјалиста. На радилогији, као и осталим одјељењима, ради се застрајелом опремом.

 - Ти апарти су сада већ застарјели, јако се пуно кваре. Имамо велике периоде када су апарати ван фунцкија, некада мјесец, два, три, тако да нам је то велики проблем, појашњава Азур Бијелић, радиолог.

Недостаје и информатизација задравственог система. За реализацију плана набавке нове магнетне резонанце не постоји адекватан простор. Међутим, постоје назнке, да би све могло позитивно да се ријеши.

- Покренута је инцијатива за обезбјеђивање новца, преко владе, преко градоначелника, колико сам упознат, негдје око 15-ак милиона марака, да би смо обновили комплетну опрему. То ће потрајти, али смо оптимисти. Надамо се да ћемо успјети са тим новцем да купимо комплетну нову апратуру, каже је Станислав Михајловић, замјеник директора Опште болнице Брчко.

Прошлогдишњим Буџетом дистрикта Брчко, за реновирање операционог блока болнице Брчк  издојено је 1,7 милиона марака. За дигиталну скопију, информатизацију и набавку два нова санитетска возила, обезбијеђено је 1,5 милона. А из буџета за 2016. који још није усвојен, биће издвојено шест милиона марака.