X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
27/04/2016 |  12:08 ⇒ 16:55 | Извор: Б92

Највећи на свијету: Запловио модеран викиншки брод (ВИДЕО)

Брод "Змај Харалда"реплика је "Викиншког великог брода" и представља највећи модеран викиншки брод на свијету. Назван је по првом краљу Норвешке, који је 872. године ујединио ову земљу.
Брод "Змај Харалда" Фото:  Screenshot -
Брод "Змај Харалда" Фото: Screenshot

Посада брода покушаће да истражи свијет на исти начин на који су то викинзи чинили у прошлости, пратећи стопе Лејфа Ериксона, човјека који се сматра првим Европљанином који се искрцао на тло Сјеверне Америке.

Пловидба је почела у уторак, а њено трајање зависиће од временских услова. На Исланд би требало да доплови 3. маја, на канадско острво Њуфаундленд око 1. јуна, у Торонто 1. јула, а до Њујорка би требало да пристигне до 15. септембра.

Према наводима експедиције, брод ће проћи и поред најјужније тачке на Грендланду, чије се воде сматрају једним од најопаснијих на свијету.

Посада има 32 члана, поријеклом из Норвешке, Шведске, САД, Канаде, Естоније, Русије, Шпаније, Француске и Велике Британије, који се налазе под командом капетана Бјорна Ахландера. Они су одабрани међу више од 4.000 кандидата, колико их се пријавило за учешће у мисији.

Путовање ће бити врло напорно, с обзиром на то да ће посада због недостатка мјеста морати да спава на смјену у посебном шатору у који може да стане 16 људи.