latinica  ћирилица
27/04/2016 |  19:32 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Затворени Срби у Ливну скривани од Црвеног крста

На суђењу пред Судом БиХ за ратне злочине над српским цивилима у Ливну, свједок Тужилаштва БиХ изјавио је да је сакрио групу затвореника у Основној школи "Иван Горан Ковачић" за вријеме посјете Црвеног крста тој школи.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Свједок Марко Јанковић рекао је да је, као војни полицајац у Ливну, учествовао у привођењу људи на саслушање, претежно Срба, наводећи да је командант Војне полиције био Зденко Андабак.

Свједок Миро Долић навео је да је био возач Војне полиције под командом Зденка Андабака, да је чуо да су особе српске националности привођене у школу гдје је било сједиште Војне полиције, те да је било и премлаћивања, преноси Бирн.

Тужилаштво је презентовало исказ овог свједока, у којем је навео да је примијетио да су неки од притворених били малтретирани.

Долић је потврдио да је то рекао, наводећи имена особа које су му рекле да су малтретиране.

На ову констатацију, оптужени Андабак је рекао да особе које је свједок споменуо више нису међу живима.

Свједок Тадија Чуло рекао је да је као припадник Војне полиције обављао претресе станова особа српске националности које су због посједовања оружја привођене у школу.

Тужилаштво је констатовало да је свједок раније изјављивао да је видио повреде на неким од саслушаних лица, на што је свједок рекао да је то извучено из контекста.

У записнику из истраге се наводи и да му је комшија Милан Марић рекао да је премлаћен и да га боле леђа, али је свједок рекао да се не сјећа.

За затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" суди се Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу званом Бабо и Сеаду Велагићу. Оптужница их терети у 29 тачака.

Према оптужници, Андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за оперативну зону сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Суђење ће бити настављено 11. маја.