latinica  ћирилица
28/04/2016 |  14:16 | Аутор: СРНА

Суђење Младићу - експлозију на Маркалама изазвао експлозив испод тезге

Бивши војни посматрач Уједињених нација Јан Сехерс изјавио је данас у Хашком трибуналу да је експлозију на сарајевској пијаци Маркале у фебруару 1994. године, када су страдали цивили, изазвао експлозив постављен испод тезги и да је било готово сигурно да Срби нису испалили гранату.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

- УН су увијек говориле да не знају ко је испалио гранату, али је било готово сигурно да то нису били Срби - навео је Сехерс на суђењу генералу Ратку Младићу.

Он је рекао да су му истражиоци који су били на лицу мјеста пренијели да је експлозију на Маркалама изазвао "експлозив постављен испод тезги".

Сехерс је навео да је, док је касније службовао у Загребу, видио шифровани извјештај о тој експлозији, који је упућен у сједиште УН у Њујорку, у којем је било наведено да је експлозив био подметнут под тезгу на Маркалама.

Он је посвједочио и да је такозвана Армија БиХ намјерно отварала ватру из непосредне близине болнице на Кошеву и команде Унпрофора да би изазвали српску артиљерију да гранатира те објекте.

- Било је излазне ватре из центра Сарајева, а Срби су на то одговарали добро циљаном ватром. Није било да тек тако пуцају - рекао је Сехерс.

На сугестију да Војска Републике Српске није погодила минобацаче на Кошеву, него саму болницу, Сехерс је описао да је, након што су припадници такозване Армија БиХ из близине болнице пуцали на српске положаје, српски официр за везу протестовао је код Унпрофора и рекао да то мора престати, иначе ће узвратити.

Сехерс је посвједочио да је, док је службовао у региону Бихаћа "знао да је Пети корпус Армије БиХ сваке недјеље хеликоптером допремао 10 милиона њемачких марака за оружје и муницију", а да је то откривено када се срушио један хеликоптер.

У његовој писаној изјави, чији је сажетак у судници прочитао Младићев бранилац Драган Иветић, Сехерс је навео да је "видио како се из једног хеликоптера износи муниција, под контролом /команданта Петог корпуса АБиХ Атифа/ Дудаковића".

Војници такозване Армије БиХ су га видјели, пуцали на њега и ухапсили га, о чему је касније извјестио надређене у УН.