latinica  ћирилица
01/05/2016 |  10:10 ⇒ 10:10 | Аутор: БЕТА

Штајнмајер: 11. маја са колегама о Кијеву и Москви

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да је позвао колеге из Украјине, Русије и Француске 11. маја на састанак у Берлину.
Франк Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк Валтер ШтајнмајерФото: AP

Како наводи, то ће бити састанак о "рјешавању блокаде између Кијева и Москве".

"Неопходно је да се превазиђе блокада између Кијева и Москве. Због тога сам упутио позив за састанак", рекао је Штајнмајер.

Украјински министар иностраних послова Вадим Пристајко изразио је недавно жељу за одржавањем таквог састанка у циљу рјешавања украјинске кризе.

Два украјинска војника погинула су данас у сукобима војске с проруским побуњеницима на истоку Украјине, саопштила је војска.

Украјинске власти и проруски побуњенци договорили су се у петак да ће поштовати прекид ватре на истоку земље за вријеме ускршњих празника према јулијанском календару.

Примирје је ступило на снагу у петак у поноћ по локалном времену.

Проруски побуњеници потврдили су јуче вијест о поштовању прекида ватре, који је договорен да траје до 9. маја, када се обиљежава Дан побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

Општи прекид ватре договорен је у фебруару 2015. године у оквиру мировног споразума постигнутог у Минску, али су посљедних недјеља забиљежена кршења.

У двогодишњим сукобима украјинске војске и проруских сепаратиста погинуло је више од 9.200 људи, а више од 1,5 милиона је расељено.