latinica  ћирилица
01/05/2016 |  13:19 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

21 година од српског страдања у хрватској операцији "Бљесак" (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса, полагањем вијенаца на спомен плочу и спуштањем цвијећа у ријеку Саву у Градишци се обиљежила 21 година од српског страдања у хрватској операцији "Бљесак" на западну Славонију, у којој је убијено или нестало 283 Срба.
Годишњица операције "Бљесак" - Фото: СРНА
Годишњица операције "Бљесак"Фото: СРНА

Спуштањем вијенаца у ријеку Саву са средине моста између Босне и Херцеговине и Хрватске завршено је обиљежавање 21 године од егзодуса 15.000 Срба из западне Славоније током хрватске операције "Бљесак" 1995.године. Обиљежавање је почело поменом за 283 погинулих или несталих Срба у Цркви Покрова Пресвете Богородице.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да српски политичари морају бити свјесни своје историје и не дозволити да се Србима понови историја 20. вијека. Министар је у свом обраћању присутне је подсјетио да су дешавања од прије 21 годину завршница усташке идеологије протјеривања српског живља са простора Хрватске који је започет током Другог свјетског рата.

Фото: Срна

 Савановић је нагласио да ће Влада Српске и даље настојати да помогне људима из западне Славоније који су морали да напусте своја огњишта, те да су Законом о правима бораца Републике Српске права бораца из бивше Републике Српске Крајине добрима дијелом изједначена са правима бораца Војске Републике Српске, али да има бораца који имају проблем са остваривањем тих права.

- Постоји проблем изгубљене или уништене документација за одређен број бораца и покушаћемо да то ријешемо јер ти људи су наш народ и наши борци, који су се борили и овдје. Српски корпус се не смије дијелити, нагласио је Савановић.

Предсједник удружења прогнаних Срба Западна Славонија Крсто Жарковић истакао је да је у пријератном периоду у западној Славонији било је око 121.000 Срба, а данас једва их живи око 17.000.

- Гдје смо били 1996. године што се тиче људских права у Хрватској ту смо и данас", рекао је Жарковић и захвалио Републици Српској, Србији и другим земљама у свијету које су прихватиле Србе из западне Славоније.

Фото: Срна

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да су Срби из западне Славиње потражили спас у Републици Српској и да су им људи у Градишци пружили топлину, охрабрење, да могу преживјети све што их је задесило.

Поред многобројних делегација вијенце на спомен плочу положио је изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран те генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић.

Извор: Срна, РТРС